De definitie en voorbeelden van testontwerptechnieken

Testontwerptechnieken worden ingezet om software te testen. Het testen kan op allerlei gebieden plaatsvinden. Testtechnieken hebben hun eigen werkwijze en richten zich meestal op een bepaald element binnen een systeem. Ben je benieuwd naar wat een testontwerptechniek is, en welke technieken er zijn? Lees dan snel verder!

schedule 1 nov 2022
bookmark_border Tips
create

Wat is een testontwerptechniek?

Een testontwerptechniek richt zich op het vinden van fouten in software en systemen. Technieken worden ingezet om (delen van een) systeem grondig te onderzoeken op fouten. Er zijn verschillende technieken. Deze technieken hebben een eigen werkwijze en kunnen vanuit een testbasis worden ingezet om fouten op te sporen.

Wat is een testbasis?

Een testbasis is een beschrijving van het gewenste gedrag van een systeem. Een testbasis bestaat uit alle bronnen die iets over de vereisten van het systeem vertellen. Een testbasis heb je in bijna alle gevallen nodig, omdat je anders niet weet of een systeem gewenst of ongewenst gedrag vertoont.

Hoe kies je een testontwerptechniek?

Welke techniek het meest toepasselijk is, ligt aan wát je precies wil testen.

TMap® Next heeft een aantal testvormen opgesteld. Deze testvormen, ook wel kwaliteitsattributen genoemd, zijn voorbeelden van wat je kunt testen bij een bepaald systeem:

  • Functionaliteit
  • Detailfunctionaliteit
  • Overkoepelende functionaliteit
  • Inpasbaarheid, bruikbaarheid, connectiviteit, performance of gebruiksvriendelijkheid

De laatste testvorm bevat een aantal elementen. Dat komt omdat de meeste testontwerptechnieken die hieronder vallen, meerdere zaken tegelijk testen.

Om je een helder beeld te geven, zullen we hieronder de elf ontwerptechnieken categoriseren aan de hand van de testvormen. Onder elke testvorm zie je welke testontwerptechnieken ingezet kunnen worden.

Functionaliteit

De twee testontwerptechnieken die vallen onder ‘Functionaliteit’ hebben te maken met de invoer in een systeem.

Semantische Test (SEM)

Deze ontwerptechniek richt zich op invoergegevens. Met een Semantische Test kun je bepalen in welke mate het systeem de invoergegevens accepteert.

Syntactische Test (SYN)

De Syntactische Test gaat deels over hetzelfde onderwerp: invoergegevens. Met deze ontwerptechniek test je in hoeverre een systeem bestand is tegen ongeldige invoergegevens.

Detailfunctionaliteit

De naam van de testvorm zegt het al: ontwerptechnieken die hieronder vallen, focussen op een specifieke functionaliteit.

Beslistabeltest (BTT)

De Beslistabeltest test de detailfunctionaliteit van een systeem. Met deze techniek kun je de aanwezige ontwerpspecificaties controleren.

Datacombinatietest (DCT)

Deze techniek test de combinaties van systeemfuncties. Bij het uitvoeren van een datacombinatietest is het de bedoeling dat met zo weinig mogelijk tests, zo veel mogelijk situaties nagebootst worden.

Elementaire vergelijkingstest (EVT)

Ook de EVT kan ingezet worden om detailfunctionaliteit intensief te testen. De Elementaire vergelijkingstest plaatst de focus op het testen van beslispunten in systemen.

Overkoepelende functionaliteit

De overkoepelende functionaliteit testen betekent kijken naar het geheel. Bij veel technieken worden specifieke componenten van een systeem onderzocht. De testontwerptechnieken die zich richten op de overkoepelende functionaliteit, kunnen fouten boven water halen die niet door specifieke testen gezien kunnen worden.

Gegevenscyclustest (GCT)

Speuren naar integratiefouten, dat is het doel van de Gegevenscyclustest! De GCT test de koppeling tussen allerlei functies van een systeem.

Datacombinatietest (DCT)

De Datacombinatietest (DCT) is hiervoor al kort toegelicht, maar kan ook gebruikt worden om de overkoepelende functionaliteit van een systeem te testen.

Inpasbaarheid, bruikbaarheid, connectiviteit, performance of gebruiksvriendelijkheid

Er zijn diverse testontwerptechnieken die één of meerdere van de bovenstaande termen testen.

Use Case Test (UCT)

Met de Use Case Test kun je ontbrekende zaken in een systeem ontdekken. Het onderzoeken van individuele componenten van een systeem resulteert niet altijd in het ontdekken van ontbrekende elementen. Met een UCT los je dat probleem op.

Real Life Test (RLT)

Met de Real Life Test onderzoek je het gemak waarmee verbindingen met andere systemen kunnen worden gemaakt (connectiviteit). Ook de bruikbaarheid en de performance worden met de RLT getest.

Procescyclustest (PCT)

De procescyclustest wordt dikwijls ingezet om de integratie tussen administratie en een geautomatiseerd informatiesysteem te testen.

Gegevenscyclustest (GCT) en Syntactische Test (SYN)

Ook de Gegevenscyclustest (GCT) en de Syntactische Test (SYN) kunnen worden gebruikt om de elementen te toetsen binnen een bepaald systeem.

Testontwerptechnieken leren?

Dit artikel heeft je een overzicht gegeven van verschillende testontwerptechnieken. Wil je meer weten over softwaretesten? Testlearning is jouw testopleider in een digitale leeromgeving. Zo bieden wij de volgende cursussen aan:

Meer weten over Testlearning?

Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!