Zo draagt code coverage testing bij aan het verbeteren van softwarekwaliteit

Het is belangrijk dat software goed wordt getest voor deze in gebruik wordt genomen. Een van de testontwerptechnieken die je kunt gebruiken om software te testen is code coverage testing. Door code coverage testing te gebruiken, kun jij als ontwikkelaar zien welke delen van de code wel of niet goed zijn getest en waar eventuele hiaten in de testdekking liggen. In deze blog vertellen we je alles over deze soort software test!

schedule 2 mei 2023
bookmark_border TMap® Quality for cross-functional teams
create

Waarom is code coverage testing belangrijk voor softwarekwaliteit?

Met code coverage testing achterhaal je dus zwakke plekken in de code van software. Voor de kwaliteit van de software is dit natuurlijk enorm belangrijk omdat het helpt bij het verbeteren van de kwaliteit van software. Met de test zorg je ervoor dat alle delen van de code grondig worden getest. Zo vind je bugs en fouten in de software op tijd en verbeter je de kwaliteit van de software.

Hoe code coverage testing werkt

Er zijn drie stappen die de werking van deze testontwerptechniek goed illustreren:

1. Het verzamelen van coverage data

Het verzamelen van coverage data begint met het uitvoeren van tests op de software. Tijdens het uitvoeren van de tests, verzamel je informatie over welke regels code worden uitgevoerd. Als ontwikkelaar kun je ervoor kiezen dit handmatig te doen en zo de code uit te voeren en aantekeningen te maken. Maar meestal wordt dit proces geautomatiseerd met behulp van een code coverage tool.

De tool volgt de uitvoering van de code en houdt bij welke regels worden uitgevoerd. Deze informatie wordt dan opgeslagen in een bestand dat coverage data wordt genoemd. Dit bestand bevat informatie over welke regels code wel of niet zijn uitgevoerd.

2. Het analyseren van coverage data

Het analyseren van coverage data is de volgende stap. Hierbij wordt de data geanalyseerd om te bepalen welke delen van de code wel of niet goed zijn getest. Dit doe je handmatig door het bestand te bekijken en te analyseren welke regels zijn uitgevoerd, en welke niet.

De meeste code coverage tools bieden echter ook analyse mogelijkheden, zoals het genereren van rapporten of het visualiseren van de dekking van de code. Deze rapporten geven informatie over de testdekking van de software en laten zien welke delen van de code niet zijn getest.

3. Het beoordelen van de kwaliteit van de testdekking

Het beoordelen van de kwaliteit van de testdekking is de laatste stap. Hierbij wordt bepaald hoe effectief de tests zijn geweest in het testen van de software. Om de kwaliteit van de testdekking te beoordelen, moet worden gekeken naar welke delen van de code niet zijn getest.

Als er belangrijke delen van de code zijn die niet zijn getest, kan dit wijzen op zwakke punten. Dit kan een indicatie zijn dat ze moeten worden aangepast om deze gebieden beter te testen. Het is belangrijk om regelmatig code coverage testing uit te voeren en de testdekking te beoordelen. Zo verbeter je continu de kwaliteit van de software en spoor je eventuele fouten in de code op.

Lees tip! Test variëteiten: wat zijn het en waarom heb je ze nodig?

Soorten code coverage

Om zeker te weten dat je alle verschillende aspecten van de code goed dekt en onderzoekt, is het van belang om verschillende soorten code coverage testen uit te voeren. Iedere soort zorgt namelijk voor andere informatie over de testdekking. De verschillende soorten codecoverage testen zijn:

Statement coverage

De meest elementaire vorm is de statement coverage test. Het meet de mate waarin elke regel code in een softwareprogramma wordt uitgevoerd tijdens het uitvoeren van tests. Deze methode meet alleen of elke regel code minstens één keer is uitgevoerd, en niet of de code correct werkt.

Branch coverage

Branchcoverage is een methode die de takken van de code controleert. Het meet of elke mogelijke uitvoeringsweg van een bepaalde beslissingsstructuur (bijvoorbeeld eenif-statement of een switch-statement) wordt getest. Branch coverage is dus meer uitgebreid dan statement coverage omdat het alle mogelijke beslissingen meet die binnen de code zijn getest.

Path coverage

Path coverage is de meest uitgebreide en grondige vorm van code coverage testing. Deze soort test meet of alle mogelijke uitvoeringspaden door een stuk code zijn getest. Dit houden alle mogelijke combinaties van beslissingen en loopstructuren in. Dit type coverage is dus het meest grondig, maar het is ook het meest tijdrovend en duur om uit te voeren.

Lees ook meer over mutation testing of grenswaardenanalyse!

Voordelen van code coverage testing

Verhoogde softwarekwaliteit

Code coverage testing draagt bij aan het verhogen van de softwarekwaliteit doordat het zwakke plekken in de code opspoort. Dit vermindert de kans op bugs en fouten in de software, waardoor de softwarekwaliteit toeneemt.

Verhoogde productiviteit van ontwikkelaars

De test kan ook bijdragen aan de verhoging van de productiviteit van ontwikkelaars. Door gerichte tests uit te voeren op de delen van de code met een lage dekking, kunnen ontwikkelaars efficiënter testen en de totale tijd die nodig is voor het testen van software verminderen.

Verbeterde onderhoudbaarheid van de code

Het zorgt ook voor verbeterde onderhoudbaarheid van de code.Door de test weet je namelijk welke delen van de code niet goed zijn getest, zo kun je gerichte tests uitvoeren om deze delen van de code te verbeteren.

Code coverage testing voor hogere softwarekwaliteit

Code coverage testing is een belangrijke methode voor het testen van software en het verbeteren van de softwarekwaliteit. Het kan ontwikkelaars helpen om zwakke plekken in de code op te sporen en ervoor te zorgen dat alle delen van de code grondig worden getest. Wil je hier meer over leren? In onze e-learning TMap Quality for cross-functional teams behandelen we deze test, en meer, uitgebreid.


Meer weten over Testlearning?

Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!