Ketentest: alles wat je moet weten

Ketentesten is een vorm van softwaretesten die wordt gebruikt om de functionaliteit van een reeks aan elkaar gekoppelde eenheden te testen. Deze vorm van testen kan worden gebruikt om alles te testen, van individuele modules tot complete systemen. In dit blogartikel bespreken we in detail wat ketentesten is en hoe je het kunt gebruiken in jouw eigen softwaretestproces.

schedule 31 aug 2022
bookmark_border TMAP® Suite Test Engineer
create

Wat is een ketentest?

Binnen het gebied van softwaretesten zijn er allerlei soorten technieken. Op basis van specifieke situaties en doelen kies je voor een test die hierbij past. Een van deze technieken is de ketentest, wat een TMap-testontwerptechniek is. Ketentesten worden gebruikt wanneer de functionaliteit van met elkaar gekoppelde eenheden worden getest. Maar de testen kunnen ook zowel voor afzonderlijke software modules als volledige systemen worden gebruikt. Een ketentest ontstaat uiteindelijk door een reeks tests aan elkaar te koppelen.

Waar wordt de test voor gebruikt?

Het doel van een ketentest is te verzekeren dat de afzonderlijke tests correct werken en dat het systeem als geheel goed functioneert. Ketentesten kunnen gebruikt worden om de functionaliteit van een systeem, zijn modules, of zijn afzonderlijke componenten te verifiëren. Hieronder lichten we dit verder toe.

Hoe kun je ketentesten in je eigen softwaretestproces gebruiken?

Er zijn verschillende manieren waarop je ketentesten in je eigen softwaretestproces kunt gebruiken:

  • Om op systeemniveau functionaliteit van een product te verifiëren
  • Om de functionaliteit op moduleniveau van een product te verifiëren
  • Om de functionaliteit van een product op component-niveau te verifiëren
  • Om de integratie van meerdere modules te verifiëren
  • Om de interoperabiliteit van meerdere systemen te verifiëren.

Wat heb je nodig om deze test uit te voeren?

Om een ketentest uit te voeren heb je een reeks gekoppelde tests nodig, waarmee de functionaliteit van een systeem, zijn modules, of zijn afzonderlijke componenten dus gecontroleerd kan worden. Deze tests kunnen handmatig gemaakt worden of automatisch met testautomatiseringshulpmiddelen. Je hebt ook een mechanisme nodig om de testen in volgorde uit te voeren en de resultaten te verifiëren.

Hoe maak je een ketentest?

Er zijn dus twee manieren om een ketentest te maken:

  1. Maak de tests handmatig en verbind ze met elkaar
  2. Gebruik een testautomatiseringsprogramma om de tests te maken en deze aan elkaar te koppelen

Als je ervoor kiest de tests handmatig te maken, moet je elke test apart schrijven en ze dan aan elkaar koppelen. Dit kun je doen door een master test (hoofdtest) te maken die elke afzonderlijke test, als een sub-test. Wanneer je de hoofdtest uitvoert, voert hij elk van de gekoppelde tests in volgorde uit.

Als je ervoor kiest een programma te gebruiken, kun je de tests maken en deze automatisch aan elkaar koppelen. De meeste programma’s hebben de mogelijkheid om ketentesten te maken en te beheren. Als je de tests gemaakt hebt, kun je deze achter elkaar uitvoeren en de resultaten controleren.

Wat zijn de voordelen van ketentesten?

Er zijn verschillende voordelen van het gebruik van ketentesten:

  • Ketentesten kunnen gebruikt worden om alles te testen, van afzonderlijke modules tot hele systemen
  • Ketentesten kunnen gebruikt worden om de functionaliteit van een systeem, zijn modules, of zijn afzonderlijke componenten te verifiëren
  • Ketentesten kunnen gebruikt worden om de integratie van meerdere modules te verifiëren
  • Ketentesten kunnen gebruikt worden om de interoperabiliteit van meerdere systemen te verifiëren
  • Ketentesten is een snelle en eenvoudige manier om de functionaliteit van een systeem te testen

Wat zijn de nadelen van ketentesten?

Er zijn enkele nadelen aan het gebruik van ketentesten:

  • Als een test faalt, kan het moeilijk zijn om vast te stellen welke test in de keten verantwoordelijk is voor het falen
  • Ketentesten kunnen tijdrovend zijn als er veel testen in de keten zitten
  • Ketentesten kunnen moeilijk op te zetten en te beheren zijn

Leer meer over software testen

Wil je meer weten over ketentesten en heb je vragen? Neem dan contact met ons op! We helpen je graag. Of misschien wil je meer weten over de verschillende software test technieken en wil je softwaretester worden? We bieden verschillende TMap en TPI e-learnings aan. Met deze e-learnings kun jij je ontwikkelen tot echte professionele softwaretester. Ontdek hier ons cursusaanbod en bekijk wat we voor jou kunnen betekenen.

Meer weten over Testlearning?

Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!