Softwaretester worden? Zo begin je!

Het testen van software is belangrijk werk. Het testen vormt een cruciaal onderdeel in het proces om software foutloos en met de juiste functionaliteiten op de markt te brengen. In de tekst hieronder gaan we dieper in op het werk van softwaretesters. Wat doet een softwaretester? Welke eigenschappen typeren een softwaretester en hoe word je softwaretester? Deze vragen komen allemaal aan bod in dit artikel. Heb jij de ambitie om softwaretester te worden of ben je erover aan het nadenken? Dan is dit een must-read!'

schedule 10 dec2021
bookmark_border Tips
create

Wat doet een softwaretester?

Om te weten te komen wat een softwaretester doet, is het goed om te bespreken wat het doel is van het beroep. Ook gaan we in op de verschillende werkzaamheden en andere aspecten.

Waarom software testen?

Een softwaretester heeft hoofdzakelijk twee doelen voor ogen: het opsporen van fouten (1) en het testen van de juistheid van functionaliteiten (2).

Het opsporen van fouten (1)

Het voorkomen en wegwerken van fouten die aanwezig kunnen zijn in software. Dat is in een notendop één van de doelen van een softwaretester. De softwaretester houdt zich bezig met het opsporen van fouten in (nieuwe) software.

Het testen op juistheid van functionaliteiten (2)

Een ander belangrijk doel van een softwaretester is het testen van de juistheid van functionaliteiten. Stel, een applicatieontwikkelaar staat op het punt zijn app te lanceren. Enthousiast toont hij de mogelijkheden van de app. Het is de taak van de softwaretester om vóór de lancering alles uitvoerig te testen. Doet de app wat hij moet doen? Werkt alles naar behoren? Dat onderzoekt een softwaretester.

Meerwaarde voor het bedrijfsleven

Voor een organisatie is een softwaretester van groot belang. Logisch natuurlijk, want in nieuwe software moeten zo weinig mogelijk fouten voorkomen. Een bedrijf doet er alles aan om foutloze software te ontwerpen en te gebruiken. De softwaretester is hierbij van levensbelang. De gewaardeerde werkzaamheden van een tester leiden tot foutloze software!

Het werk van een softwaretester

Hoe het werk van een softwaretester er in de praktijk uit ziet? Daar is geen eenzijdig antwoord op te geven. Het ligt er maar net aan waar en bij wat voor soort bedrijf een tester aan de slag gaat. Afgezien van de concrete werkzaamheden, zal een softwaretester intensief samenwerken met programmeurs en softwareontwikkelaars. De softwaretester houdt zich bezig met de producten die door hen afgeleverd worden. Het bestaat niet alleen uit het testen van de software. Zo maakt een softwaretester een testplan, doet hij het daadwerkelijke onderzoek en analyseert hij de resultaten.

Vaak werkt een softwaretester volgens de Test Management Approach (TMAP) methodieken van TMAP® Suite Test Engineer of via of TPI NEXT® Foundation.

Welk profiel heeft een softwaretester?

Een grote interesse in software kenmerkt een softwaretester. De softwaretesters (in wording) willen niets liever dan zich bezighouden met de fascinerende techniek rondom software. Enthousiasme voor het vak is ruimschoots aanwezig, net als passie, kunde en het doorzettingsvermogen om lastige vraagstukken te lijf te gaan!

Hoe word je softwaretester?

Het zou zomaar kunnen dat jij jezelf op termijn als softwaretester ziet. Het lijkt jou interessant om jezelf bezig te houden met software en om dat te optimaliseren. Een logische vraag is dan natuurlijk: hoe word je softwaretester?

Lees ook over omscholen tot softwaretester.

Studies die gericht zijn op het testen van software

Er zijn tot op heden nog geen studies in het Hoger Onderwijs in Nederland die zich specifiek richten op het testen van software. Dat is opmerkelijk, want het grote nut van testers is makkelijk te bewijzen. Tenzij je de ambitie hebt om zelf een opleiding op te zetten, zul je het moeten doen met andere mogelijkheden. En wat dat betreft is er goed nieuws. Er zijn andere mogelijkheden om softwaretester te worden!

Testopleidingen in een digitale leeromgeving

Je kunt jezelf scholen tot softwaretester via een testopleiding in een digitale leeromgeving (e-learning). Er worden diverse e-learnings over TMAP of TPI aangeboden die je de beginselen of andere elementen van het testen van software aanleren. Denk bijvoorbeeld aan de e-learnings van Testlearning. De online lessen geven jou alles wat je nodig hebt om daadwerkelijk het beroep te beoefenen. Het voordeel? Je volgt de lessen wanneer het jou uitkomt én je bent in staat het examen bij EXIN te behalen.

Meer weten over Testlearning?

Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!