Omscholen tot softwaretester: waarom en hoe?

Overweeg jij een carrièreswitch? Dan is omscholen tot softwaretester een hele goede keuze! Met de huidige digitalisering zijn softwaretesters namelijk onmisbaar en is er steeds meer vraag naar. In deze blog lees je waarom je softwaretester worden een goede keuze is en hoe je dat doet!

schedule 23 aug 2023
bookmark_border Tips
create

Wat doet een softwaretester eigenlijk?

Als softwaretester waarborg je de kwaliteit van softwareproducten. Je analyseert eerst de software-eisen, stelt vervolgens testplannen op en voert diverse tests uit om alle functies te controleren. Hierbij spoor je fouten op en rapporteer je deze aan de ontwikkelaars. Je maakt gebruik van verschillende testtools en werkt samen met het ontwikkelteam om ervoor te zorgen dat alle problemen worden verholpen. Jouw uiteindelijke doel? Zorgen dat de eindgebruiker een vlekkeloze software-ervaring heeft!

Meer weten? Lees ons blog: Wat doet een softwaretester?

Waarom omscholen tot softwaretester?

Overweeg je dus een carrièreswitch naar de wereld van softwaretesters? Hier zijn enkele redenen waarom deze stap perfect voor jou zou kunnen zijn:

 • Altijd in trek: De wereld heeft dringend softwaretesters nodig. Met dagelijkse lanceringen van apps en digitale tools, ben jij belangrijk om ze soepel te laten draaien.
 • Mooi verdienen: Naast een aantrekkelijk startsalaris, bieden extra specialisaties de kans op nog betere verdiensten.
 • Blijven leren: In de IT-wereld sta je nooit stil. Nieuwe tools en technieken wachten om door jou ontdekt te worden.
 • Doorgroeimogelijkheden: Start als beginnende tester en klim op naar rollen zoals testanalist of zelfs testmanager. De sky is the limit!
 • Overal nodig: De vaardigheden die je als softwaretester opdoet, kun je in tal van sectoren toepassen. Van de gezondheidszorg tot de financiële wereld, overal zijn testers nodig.
 • Vol uitdagingen: Als je geniet van problemen oplossen, dan zul je als softwaretester elke dag uitgedaagd worden.
 • Maak impact: Als softwaretester zorg jij ervoor dat apps en programma's feilloos werken. Stel je voor hoeveel mensen je daarmee helpt!
 • Geen codeer-wizard nodig: Maak je geen zorgen als je niet kunt programmeren. Bij software testen gaat het vaak meer om analytisch inzicht en oog voor detail. Bovendien kun je alles leren!
 • Werk samen: Je werkt samen met diverse teams, van ontwikkelaars tot productmanagers. Dit helpt je om softwareontwikkeling vanuit verschillende invalshoeken te bekijken en begrijpen.

Lees tip! Softwaretester zonder ervaring: jouw weg naar expertise met Testlearning

Heb je wat ervoor nodig is?

Om softwaretester te worden, is het belangrijk dat je analytisch bent. Je moet in staat zijn om gedetailleerd naar software te kijken, te begrijpen hoe het moet werken en potentiële problemen te identificeren. Technische vaardigheden en kennis van programmeren is natuurlijk ook handig! Maar heb je dat niet? Dan is dat geen probleem. Want dat kun je gewoon leren.

Ben je daarnaast goed in communiceren en werk je graag in een team? Dat zijn precies de kwaliteiten die bedrijven zoeken in softwaretesters.

Wat ook heel belangrijk is, is een leergierige instelling; de tech-wereld verandert snel, dus blijf jezelf continu bijscholen. Met deze elementen ben je klaar voor een carrière in software testen!

En hoe kun je je omscholen tot softwaretester?

Als je softwaretester wilt worden, kun je dat op de volgende manieren doen:

 • Bouw IT-kennis op: Als je nog geen IT-achtergrond hebt, kun je starten met lezen over softwareontwikkeling. Dit helpt je de wereld van software testen beter te begrijpen.
 • Kies voor gespecialiseerde training: Schrijf je in voor specifieke softwaretesttrainingen. Bij Testlearning bieden we e-learnings aan die je overal kunt volgen over methodologieën zoals TMap en TPI, die essentieel zijn voor testers.
 • Praktische ervaring: Je kunt overwegen een stage of traineeship bij een softwarebedrijf te gaan doen. Niets gaat boven hands-on ervaring!
 • Netwerken: Sluit je aan bij lokale of online groepen van softwaretesters. Door te netwerken kun je waardevolle contacten leggen en misschien zelfs een baan vinden.
 • Blijf op de hoogte: De wereld van software testen is constant in beweging. Abonneer je op relevante blogs, nieuwsbrieven en volg workshops om altijd up-to-date te blijven.

Je kunt hier een gratis preview van een e-learning van Testlearning bekijken!

Testlearning helpt jou met jouw omscholing tot softwaretester

Omscholen tot softwaretester kan zorgen voor een carrière met talloze kansen in onze snel digitaliserende wereld. Het is een rol die de mogelijkheid biedt om impact te maken, jezelf continu te ontwikkelen en samen te werken met diverse teams. En of je nu al technisch onderlegd bent of vanaf nul begint, met de juiste houding en training - zoals de e-learnings van Testlearning - sta jij sterk in de IT-wereld. Overweeg je de overstap? Met Testlearning zet je een sterke stap richting jouw nieuwe toekomst als softwaretester!

Meer weten over Testlearning?

Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!