Wat doet een softwaretester?

We leven in een digitale wereld waar technologie continu evolueert. Het is dan belangrijk dat ook software en applicaties die worden gemaakt en worden gelanceerd, nauwkeurig worden getest. Dat is waar softwaretesters om de hoek komen kijken. Zij zijn verantwoordelijk voor het vinden van fouten in software en het rapporteren aan ontwikkelaars, zodat ze kunnen worden opgelost. Maar wat doet een softwaretester precies? In deze blog vertellen we je wat de werkzaamheden van een softwaretester en meer!

schedule 27 juli 2022
bookmark_border Meer inspiratie
create

Wat doet een softwaretester?

Wat doe je als softwaretester? De naam zegt het eigenlijk al: je test software uit door middel van verschillende soorten testen. De werkzaamheden van een softwaretester zijn erg afwisselend. Het is dus een uitdagende baan, waarbij je zowel precies en zorgvuldigheid als doelgericht te werk moet gaan. Het testen van software moet immers nauwkeurig gebeuren, want een foutje in een applicatie kan grote gevolgen hebben. Je kunt je voorstellen dat het oppervlakkig bekijken van de geprogrammeerde software niet tot het gewenste eindresultaat leidt.

Welke werkzaamheden komen erbij kijken?

Als softwaretester werk je dus nauw samen met programmeurs, ook wel softwareontwikkelaars genoemd. Dat is logisch, aangezien je het product dat zij afleveren, onderzoekt en test. Dat klinkt misschien simpel, maar daar stopt het niet. Als softwaretester heb je allerlei vaardigheden nodig om verschillende soorten software te testen functionaliteiten en om fouten te ontdekken. De benodigde vaardigheden zijn breed; van het opstellen van een testplan tot het vastleggen van de resultaten. Als softwaretester schrijf je de tests uit, automatiseer je mogelijk een test en houd je je bijvoorbeeld bezig met het optimaliseren van de testprocessen. De erkende methodes van TMAP of TPI zijn hierbij vaak leidend, en wist je dat je die via elearning kunt volgen op Testlearning.net?

Doelen van een softwaretest

Het testen van software heeft - over het algemeen - twee doelen:

  1. Het opsporen van fouten;
  2. Het optimaliseren van de functionaliteiten.

We zullen nu beide doelen hieronder uitwerken, zodat je een beter beeld krijgt.

Het opsporen van fouten (1)

Ondanks de mogelijkheden die Artificial Intelligence (AI) ons tegenwoordig biedt, wordt software nog steeds geschreven door een programmeur. En waar mensen werken, worden er fouten gemaakt. Zelfs een professioneel applicatieontwikkelaar die het werk al jaren doet, maakt ongetwijfeld wel eens een fout. Dat is geen probleem, zolang het maar ontdekt wordt door de softwaretester. Die heeft namelijk als opdracht om eventuele fouten in de software boven water te halen. Het resultaat? Foutloze software met als gevolg: een topfunctionaliteit.

Het testen op de juistheid functionaliteiten (2)

Het testen van de functionaliteiten is een ander belangrijk aspect bij het beroep van softwaretester. Een applicatieontwikkelaar of softwareprogrammeur maakt schrijft een stuk code met een bepaald doel in gedachten. Met andere woorden: de software móet aan bepaalde standaarden voldoen om aan die eisen te voldoen. De functionaliteiten moeten tot uiting komen in de software en deze moeten natuurlijk goed werken. Een softwaretester test om die reden ook de functionaliteiten van de software. Zo wordt voorkomen dat de software niet aan de gestelde eisen voldoet!

Hoe belangrijk is een softwaretester?

Wij zijn natuurlijk niet geheel onbevooroordeeld, maar in onze optiek is een softwaretester is heel belangrijk. Het werk van een softwaretester is van groot belang voor programmeurs of applicatieontwikkelaars. Een softwaretester test de geschreven en ontworpen software en is van cruciaal belang bij de activiteiten van een softwareprogrammeur. Een slim bedrijf brengt het werk van een programmeur nooit uit zonder dat het onderworpen is aan een test, uitgevoerd door een kundige softwaretester. Je raadt het al: een softwaretester is dus onmisbaar hierbij!

Wat verdient een softwaretester?

Je vraagt je wellicht af wat een softwaretester voor salaris ontvangt. In Nederland verdien je volgens de Nationale Beroepen Gids als junior softwaretester tussen € 2.000 en de € 2.500 per maand. Wanneer je meer ervaring hebt en groeit in je functie tot softwaretester of zelfs senior softwaretester kan dit uitgroeien tot zo’n € 3.500 per maand. Je vergroot je kans op een baan door het volgen van een erkende opleiding via Testlearning!

Meer weten over Testlearning?

Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!