Wat doet een softwaretester?

We leven in een digitale wereld waar technologie continu evolueert. Het is dan belangrijk dat ook software en bijbehorende processen die worden gemaakt, worden getest. Dat is waar softwaretesters om de hoek komen kijken. Zij zijn verantwoordelijk voor het vinden van fouten in software en het rapporteren aan ontwikkelaars, zodat ze kunnen worden opgelost. Maar wat houdt dat eigenlijk precies in? In deze blog vertellen we je wat de werkzaamheden van een softwaretester zijn en meer!

schedule 27 juli 2022
bookmark_border Meer inspiratie
create

Wat doe je als softwaretester?

De werkzaamheden van een softwaretester zijn afwisselend. Het is dus een uitdagende baan, waarbij precisie en zorgvuldigheid vereist zijn. Het testen van software moet immers nauwkeurig gebeuren. Je kunt je voorstellen dat het oppervlakkig bekijken van software niet tot hoge kwaliteit leidt, dus een softwaretester voert verschillende soorten testen uit op de geprogrammeerde software.

Welke werkzaamheden komen erbij kijken?

Als softwaretester werk je dus nauw samen met programmeurs. Dat is logisch, aangezien je het product dat zij afleveren, onderzoekt en test. Dat klinkt misschien simpel, maar daar stopt het niet. Een professionele softwaretester heeft allerlei vaardigheden nodig om verschillende soorten software te testen op fouten en functionaliteiten. De benodigde vaardigheden zijn breed; van het opstellen van een testplan tot het vastleggen van de resultaten. Als tester schrijf je de tests, automatiseer je mogelijk een test en houd je je bijvoorbeeld bezig met het optimaliseren van de testprocessen. De erkende methodes van TMAP of TPI zijn hierbij vaak leidend.

Doelen van een softwaretest

Het testen van software heeft - over het algemeen - twee doelen:

  1. Het opsporen van fouten;
  2. Het optimaliseren van de functionaliteiten.

Het opsporen van fouten (1)

Software is geschreven door een programmeur. En waar mensen werken, worden er fouten gemaakt. Zelfs een professionele applicatieontwikkelaar die het werk al jaren doet, maakt ongetwijfeld wel eens een fout. Dat is geen probleem, zolang het maar ontdekt wordt door de softwaretester. Die heeft namelijk als opdracht om eventuele fouten in de software boven water te halen. Het resultaat? Foutloze software!

Het testen op de juistheid functionaliteiten (2)

Het testen van de functionaliteiten is een ander belangrijk aspect bij het beroep van softwaretester. Een applicatieontwikkelaar of softwareprogrammeur maakt iets met een bepaald doel. Met andere woorden: de software móet aan een bepaalde standaard voldoen. De functionaliteiten moeten tot uiting komen in de software en deze moeten goed werken. Een softwaretester test omdeze reden ook de functionaliteiten van de software. Zo wordt voorkomen dat de software niet aan de gestelde eisen voldoet!

Hoe belangrijk is een softwaretester?

Heel belangrijk. Het werk van een softwaretester is van groot belang voor programmeurs of applicatieontwikkelaars. Een softwaretester test de geschreven en ontworpen software en is van cruciaal belang bij de activiteiten van een softwareprogrammeur. Een slim bedrijf brengt het werk van een programmeur nooit uit zonder dat het onderworpen is aan een test, uitgevoerd door een kundige softwaretester. Je raadt het al: een softwaretester is dus onmisbaar hierbij!

Wat verdient een softwaretester?

Je vraagt je wellicht af wat een softwaretester voor salaris ontvangt. In Nederland verdien je volgens de Nationale Beroepen Gids als junior softwaretester tussen € 2.000 en de € 2.500 per maand. Wanneer je meer ervaring hebt en groeit in je functie tot softwaretester of zelfs senior softwaretester kan dit uitgroeien tot zo’n € 3.500 per maand.

Meer weten over Testlearning?

Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!