
De use case test: dit is het en zo gebruik je het
Stel je voor: je hebt een gloednieuwe app ontwikkeld, maar zodra de eerste gebruiker ermee werkt, loopt alles nét even anders dan gepland. Frustrerend, toch? Precies daarom bestaat use case testing. Het helpt je testen of je software écht werkt zoals gebruikers het verwachten — niet alleen zoals jij het had bedacht. In dit artikel leggen we helder uit wat use case testing is, waarom het belangrijk is en hoe jij het slim inzet in je softwareprojecten.
Wat is use case testing?
Use case testing is een manier van testen waarbij je controleert of een softwaretoepassing goed werkt aan de hand van praktische gebruiksscenario’s (use cases). De testgevallen (test cases) worden direct afgeleid van deze use cases. Met deze aanpak test je niet zomaar losse functies, maar de complete gebruikerservaring. Zo weet je zeker dat je systeem écht aansluit bij wat je klant wil en verwacht.
Benieuwd je naar andere software test technieken? Ontdek hier de verschillende testtechnieken!
Wat is een use case eigenlijk?
Een use case is een omschrijving van hoe een gebruiker een systeem gebruikt om een doel te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan:
-
"Een klant die via een webshop een product bestelt"
-
"Een medewerker die via een interne app uren registreert"
-
"Een beheerder die gebruikersrechten wijzigt"
In zo'n use case staat niet alleen wat de gebruiker doet, maar ook hoe het systeem daarop moet reageren.
White box cases en Black box cases
Er zijn twee hoofdtypes use cases: White box en Black box. White box use cases richten zich op de interne structuur van het systeem en Black box use cases richten zich op de functionaliteit van het systeem.
White box testen
White box testen is dus gebaseerd is op kennis van de interne codestructuur van de software die getest wordt. White box testing is efficiënter, omdat het gericht kan worden op specifieke delen van de code. Het vereist echter een gedetailleerde kennis van de code, die moeilijk te verkrijgen kan zijn.
Black box testen
Black box testing daarentegen heeft een objectievere aanpak, waarbij de nadruk ligt op de functionaliteit van de software vanuit het oogpunt van de gebruiker. Black box testing is tijdrovender, maar kan worden uitgevoerd door iedereen met een basiskennis van de functionaliteit van de software.
Over het algemeen is een combinatie van zowel White box als Black box testen het meest doeltreffend, omdat elke methode verschillende aspecten van de software belicht.
Wanneer gebruik je use case testen?
Een use case is een test die kan worden uitgevoerd om te bepalen of een systeem aan zijn doelstellingen voldoet. Het wordt gewoonlijk door ontwikkelaars uitgevoerd tijdens de ontwerpfase van een project, maar het kan ook gebruikt worden om de prestaties van bestaande systemen te beoordelen. Om een use case test uit te voeren, worden gewoonlijk een aantal stappen doorlopen:
- De ontwikkelaars moeten eerst de verschillende soorten gebruikers identificeren die met het systeem zullen interageren.
- Vervolgens moeten zij de doelen vaststellen die elk gebruikerstype probeert te bereiken.
- Als die doelen eenmaal geïdentificeerd zijn, kunnen de ontwikkelaars scenario's of use cases opstellen die beschrijven hoe elk doel bereikt zou kunnen worden. Deze zogenoemde use case testing templates kunnen dan gebruikt worden om het systeem te testen om te zien of het aan de behoeften van de gebruikers voldoet.
Om concrete voorbeelden te geven, kan use case testing bijvoorbeeld worden gebruikt:
- Om te testen hoe goed een systeem omgaat met gelijktijdige gebruikers
- Of om de prestaties van het systeem te testen onder piekbelasting
Ontdek meer over software testing
Heb je nog aanvullende vragen over use case testen? Neem dan gerust contact met ons op! Of misschien wil je software tester worden of meer leren over de verschillende software test technieken? Testlearning voorziet in e-learnings over vele verschillende TMap en TPI software testen die jou helpen te ontwikkelen tot een professional! Onze e-learnings kun je waar en wanneer dat voor jou uitkomt volgen. Bekijk ons cursusaanbod en ontdek wat we voor jou kunnen betekenen.
Leer meer over Testlearning
Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!