De use case test: dit is het en zo gebruik je het

In deze blog gaan we het hebben over de use case test en hoe je die kunt gebruiken. De test wordt gebruikt om te controleren of aan de eisen wordt voldaan die in de use case staan. De test kan ook gebruikt worden om de eisen te helpen verduidelijken en defecten te vinden. Lees verder als je alles wilt weten over de software test!

schedule 30 mei 2022
bookmark_border TMAP® Suite Test Engineer
create

Wat is use case testing?

Use case testing is het testen van opgestelde use cases. De testgevallen worden afgeleid van use cases. Door te testen op basis van use cases kan je verzekeren dat de software voldoet aan de functionele eisen zoals beschreven vanuit het perspectief van de gebruiker.

Benieuwd naar andere software test technieken? Ontdek hier de verschillende testtechnieken!

Wat is een use case?

Een use case is een scenario dat definieert hoe een systeem gebruikt wordt door actoren, met inbegrip van hun doelen en interacties met het systeem. Use cases kunnen geschreven worden voor individuele actoren of voor groepen actoren. Ze kunnen ook geschreven worden voor specifieke doeleinden, zoals testen of documentatie.

White box cases en Black box cases

Er zijn twee hoofdtypes use cases: White box en Black box. White box use cases richten zich op de interne structuur van het systeem en Black box use cases richten zich op de functionaliteit van het systeem.

White box testen

White box testen is dus gebaseerd is op kennis van de interne codestructuur van de software die getest wordt. White box testing is efficiënter, omdat het gericht kan worden op specifieke delen van de code. Het vereist echter een gedetailleerde kennis van de code, die moeilijk te verkrijgen kan zijn.

Black box testen

Black box testing daarentegen heeft een objectievere aanpak, waarbij de nadruk ligt op de functionaliteit van de software vanuit het oogpunt van de gebruiker. Black box testing is tijdrovender, maar kan worden uitgevoerd door iedereen met een basiskennis van de functionaliteit van de software.

Over het algemeen is een combinatie van zowel White box als Black box testen het meest doeltreffend, omdat elke methode verschillende aspecten van de software belicht.

Wanneer gebruik je use case testen?

Een use case is een test die kan worden uitgevoerd om te bepalen of een systeem aan zijn doelstellingen voldoet. Het wordt gewoonlijk door ontwikkelaars uitgevoerd tijdens de ontwerpfase van een project, maar het kan ook gebruikt worden om de prestaties van bestaande systemen te beoordelen. Om een use case test uit te voeren, worden gewoonlijk een aantal stappen doorlopen:

  1. De ontwikkelaars moeten eerst de verschillende soorten gebruikers identificeren die met het systeem zullen interageren.
  2. Vervolgens moeten zij de doelen vaststellen die elk gebruikerstype probeert te bereiken.
  3. Als die doelen eenmaal geïdentificeerd zijn, kunnen de ontwikkelaars scenario's of use cases opstellen die beschrijven hoe elk doel bereikt zou kunnen worden. Deze zogenoemde use case testing templates kunnen dan gebruikt worden om het systeem te testen om te zien of het aan de behoeften van de gebruikers voldoet.

Om concrete voorbeelden te geven, kan use case testing bijvoorbeeld worden gebruikt:

  • Om te testen hoe goed een systeem omgaat met gelijktijdige gebruikers
  • Of om de prestaties van het systeem te testen onder piekbelasting

Ontdek meer over software testing

Heb je nog aanvullende vragen over use case testen? Neem dan gerust contact met ons op! Of misschien wil je software tester worden of meer leren over de verschillende software test technieken? Testlearning voorziet in e-learnings over vele verschillende TMap en TPI software testen die jou helpen te ontwikkelen tot een professional! Onze e-learnings kun je waar en wanneer dat voor jou uitkomt volgen. Bekijk ons cursusaanbod en ontdek wat we voor jou kunnen betekenen.

Leer meer over Testlearning

Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!