Alles over de procescyclustest

Wanneer je software test, is het belangrijk om te controleren of processencycli goed functioneren. Je kunt dit doen met behulp van een procescyclustest (PCT). In deze blog leggen we uit wat een procescyclustest inhoudt, wanneer je deze kunt gebruiken en waar je op moet letten!

schedule 13 juni 2022
bookmark_border TMap® Quality for cross-functional teams
create

Wat is een procescyclustest?

Een procescyclustest, of process cycle test, is een test die wordt gebruikt om te controleren of alle stappen in een proces van een software correct worden uitgevoerd. Dit houdt in dat wordt nagegaan of de inputgegevens geldig zijn, de outputgegevens correct zijn en of alle tussenstappen goed worden uitgevoerd.

Naast deze software test, zijn er nog meer soorten testen! In deze blog ontdek je alle software testtechnieken.

Wat heb je nodig om deze software test uit te voeren?

Om een procescyclustest uit te voeren, heb je het volgende nodig:

  • Duidelijk inzicht in het proces dat je test
  • Toegang tot de software die wordt getest
  • Toegang tot alle relevante documentatie
  • Een testplan

Let op! Het is belangrijk om te weten dat de test slechts kan worden gebruikt om één proces tegelijk te testen.

De test uitvoeren met een testplan

Het is van belang dat je aan de hand van een testplan de software test gaat uitvoeren. Deze lijst moet alle stappen het proces bevatten en wat deze stappen inhouden. Het is ook belangrijk eventuele risico's die zich tijdens het testen kunnen voordoen, te identificeren en aan te geven hoe je van plan bent die risico's te beperken.

Zodra je een testplan hebt gemaakt, kun je beginnen met testen. Wanneer je een procescyclus test, is het belangrijk om aandacht te besteden aan alle fouten die zich voordoen. Alles wat tijdens de test naar voren komt, dus ook ongewone zaken en niet alleen echte fouten, moet je noteren. Als je tijdens het testen fouten ontdekt of als er risico's zijn waarmee geen rekening is gehouden, is het belangrijk dat je die herstelt voordat de software wordt vrijgegeven. Anders kunnen gebruikers problemen ondervinden wanneer ze de software proberen te gebruiken.

Bekijk de resultaten en controleer de risico’s

Ben je klaar met testen? Dan kun je de resultaten gaan bekijken en nagaan of alle stappen in het proces correct zijn uitgevoerd. Het is dus ook belangrijk om te controleren of er risico's zijn waarmee in het testplan geen rekening is gehouden. Ziet alles er goed uit? Dan kun je concluderen dat de procescyclus naar behoren werkt.

Leer meer over software testen

Heb je nog vragen over procescyclustesten? Neem dan contact met ons op! Of wil je graag software tester worden en meer leren over de verschillende software test technieken? Bij Testlearning kun je vele verschillende e-learnings volgen over TMap en TPI software testen die jou helpen je te ontwikkelen tot een professional! De e-learnings zijn waar en wanneer dat voor jou uitkomt beschikbaar. Bekijk ons cursusaanbod en ontdek wat we voor jou kunnen betekenen.

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!