TPI - Test Process Improvement

TPI: Alles over Test Process Improvement

TMap, TPI: het lijkt allemaal veel op elkaar. Toch zijn het twee hele verschillende termen. Hieronder maak je kennis met TPI en wat het precies betekent.  Hieronder lees je alles wat je moet weten over dit model voor testverbetering! Ook lees je meer over het verschil met het populaire TMap (Test Management Approach).

TPI staat voor test process improvement

Wat is TPI?

TPI is een afkorting en staat voor Test Process Improvement. De naam zegt het al: TPI is een model om softwaretesten te verbeteren. Als softwaretester houd je je bezig met het testen van software. Om goed te kunnen testen, kan het geen kwaad om te kijken naar mogelijke verbeteringen. TPI helpt daarbij. Met het model kun je een test herzien. Het is een leidraad om een test te verbeteren waar dat nodig is.

Het doel van TPI

Als softwaretester wil je zo goed mogelijk testen. Je kennis, ervaring en passie zet je dagelijks in om software in alle soorten en maten te toetsen. Je kijkt naar de functionaliteit en je doet er alles aan om fouten eruit te halen. Om bijvoorbeeld de werking te testen, wil je op hoog niveau testen. Immers, het is zonde als de gedane inspanning niets oplevert. Kwaliteit boven alles, is het motto van menig softwaretester. Met dat in het achterhoofd moet er continu gewerkt worden aan een zo goed mogelijke test. Daarbij gaat het niet alleen om de omvang van een test, maar ook om de diepte.

Je wil alle aspecten zorgvuldig testen. Dat is het doel van Test Process Improvement. Het model van TPI heeft als doel om het testproces te verbeteren waar dat kan. Het resultaat? Beter testen! Door TPI kun je in het vervolg nóg beter testen. Dat is winst!

Het verschil tussen TPI en TMap

TPI en TMap zijn beiden afkortingen. Ze worden ook beiden door softwaretesters gebruikt. Toch is er een groot verschil. Om verwarring te voorkomen, leggen we het even aan je uit. Je hebt hierboven kunnen lezen wat Test Process Improvement inhoudt. TMap staat voor Test Management Approach. In een ander artikel gaan we daar dieper op in. In het kort gaat TMap over de manier waarop je een test benaderd. Met het TMap model kijk je hoe software het beste getest kan worden. Het model heeft een grote omvang en beslaat zowel de planning en de voorbereiding als de uitvoer. Met TMap ontwerp je een test. Met TPI kijk je naar verbetermogelijkheden van een testproces. Dat is het verschil tussen TPI en TMap.

Wat zijn de voordelen van TPI?

Voor een softwaretester is TPI van groot belang. Testprocessen kunnen altijd verbeterd worden. Dat leidt tot beter testen. Dat betekent: meer kwaliteit. Dat is verreweg het grootste voordeel van Test Process Improvement. Daarnaast heeft het gebruiken van TPI nog meer voordelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Meer efficiëntie: door processen te optimaliseren bespaar je veel tijd
  • Minder kosten: testprocesverbetering leidt tot kostenbesparing en meer winstgevendheid
  • Sneller op de markt: door de verbeteringen kun je meer testen in kortere tijd

TPI-certificering

De certificering is een ander belangrijk element. Het is namelijk mogelijk examen te doen over dit onderwerp. De e-learning TPI NEXT® Foundation maakt het voor iedereen mogelijk om kennis te toetsen. Als je het examen haalt, ontvang je een certificaat. Dat is meer dan een papiertje. Met dit certificaat bewijs je aan bedrijven dat je bekwaam bent om testprocessen te optimaliseren. Je laat zien dat je de kennis in huis hebt. Om je goed voor te bereiden op het examen, kun je een zogeheten e-learning volgen. Je vindt ze in ons aanbod. We hebben de online cursussen ook op het gebied van TMap. Het volgen van de online lessen is een goede voorbereiding op het examen. Wil je softwaretester worden of wil je jouw expertise kunnen bewijzen aan anderen? Neem dan een kijkje in ons aanbod en ontdek wat we voor jou kunnen betekenen!

Meer weten over Testlearning?

Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!