Softwaretester opleiding: dit ga je leren

Er is tegenwoordig een gigantisch aanbod aan opleidingen. Maar wat houdt een opleiding tot softwaretester precies in? Wat kun je met de opleiding en wanneer kun je deze gaan volgen? Deze en meer vragen beantwoorden we voor je in deze blog!

schedule 27 juli 2022
bookmark_border Tips
create

Wat doet een softwaretester?

Een softwaretester is verantwoordelijk voor het testen en de kwaliteitsborging van software producten. De belangrijkste taak is het vinden van bugs of fouten in software voordat deze wordt vrijgegeven aan klanten. Om dit te doen voer je testcases uit op de software en rapporteer je eventuele bugs of fouten aan het ontwikkelingsteam.

Wat zijn de opleidingsmogelijkheden?

Het beroep van softwaretester bestaat al langer dan vandaag. Tóch is er (nog) geen wo- of hbo opleiding die van welwillende studenten professionele softwaretesters maakt. Een universitaire opleiding of een studie aan een hogeschool valt dus af.

Testopleidingen

Gelukkig zijn er andere mogelijkheden. Er zijn diverse softwaretester opleidingen beschikbaar voor mensen die professioneel softwaretester willen worden. Voorbeelden zijn TMap® Suite Test Engineer, TPI NEXT® Foundation en TMAP®: Quality for cross- functional teams, die worden aangeboden door Testlearning. Na het volgen van zo’n e-learning ben je bekend met de beginselen van het softwaretesten en kun je aan de slag met het EXIN-examen! Na dit examen behaald te hebben, krijg je een TMap certificaat of TPI certificaat en heb je een sterke troef in handen op de arbeidsmarkt.

Wat houdt de softwaretester opleiding in?

Bij Testlearning kun je dus drie E-learning opleidingen volgen die jou softwaretester maken! Tijdens de opleidingen leer je alle ins en outs van het vak. We bieden de volgende drie E-learnings aan:

TPI NEXT ® Foundation

De E-learning TPI NEXT® Foundation opleiding leert je over het TPI NEXT®-model en hoe je dit model kunt toepassen. Je leert tijdens deze tester opleiding dus het volgende:

  • De structuur en achtergronden van TPI NEXT®;
  • De verbeterstappen van TPI NEXT®;
  • TPI NEXT® in verschillende omgevingen;
  • Het toepassen van TPI NEXT® in jouw eigen praktijk.

Meer weten? Lees hier hoe je je voorbereid op het TPI NEXT® Foundation examen.

TMap® Suite Test Engineer

Tijdens de E-learning modules voor TMap® Suite Test Engineer wordt de volledige examenstof van het algemeen erkende EXIN examen behandeld. Door middel van animaties, oefenvragen en opdrachten voor het testen word je opgeleid. Na het volgen van dit opleidingstraject kun je tests specificeren en de dekkingsvormen en testtechnieken toepassen.

TMap® Quality for cross-functional teams

Deze training combineert de inzichten van het boek “Quality for DevOps teams” en de TMAP body-of-knowledge op www.tmap.net. Onder andere de volgende onderwerpen komen aan bod in deze e-learning:

  • Het VOICE-model voor het bereiken van bedrijfswaarde door IT-delivery;
  • IT delivery modellen, in het bijzonder DevOps;
  • Cross-functionele teams en continue kwaliteit engineering;
  • De ‘ whole-team’ benadering en relevantie voor Dev en Ops mensen.

Welke functies zijn beschikbaar na het afronden van de opleiding?

Er zijn verschillende functies beschikbaar in het werkveld voor softwaretesters. De meest voorkomende functie is die van Junior Tester. Na een paar jaar ervaring kun je doorgroeien naar de functie van Senior Tester of Lead Tester. Als je managementervaring hebt, kun je zelfs een Test Manager worden. Je kunt bovendien werken voor vele soorten bedrijven, waaronder softwareontwikkelingsbedrijven, IT-adviesbureaus en bedrijven die softwareproducten ontwikkelen en op de markt brengen.

Welke vooropleiding is vereist om de opleiding te volgen?

Er is geen specifieke vooropleiding vereist om een softwaretester opleiding te volgen. Als je ervaring hebt in de IT-sector, is dat echter zeker een voordeel. TPI NEXT ® Foundation en TMap® Suite Test Engineer zijn van belang en toegevoegde waarde voor iedereen die betrokken is bij en/of verantwoordelijk is voor het structureren en verbeteren van het testproces. De TMap® Quality for cross-functional teams is voornamelijk geschikt voor mensen die werken in teams waar excellente prestaties centraal staan.

Lees ook over omscholen tot softwaretester.

Waarom zou je softwaretester worden?

Als je een carrière in het testen van software wilt beginnen, is het essentieel dat je een opleiding volgt. Onze opleidingen geven je de nodige vaardigheden en kennis om een succesvolle softwaretester te worden. Met de deze skills, kun je beginnen aan een lonende carrière in deze snelgroeiende industrie. Wacht niet langer, schrijf je vandaag nog in voor een cursus!

Meer weten over Testlearning?

Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!