De gegevenscyclustest: wat is het en hoe gebruik je het?

Om te zorgen dat software functioneert zoals het hoort, is het belangrijk om het op verschillende manieren te testen. Één van de software testen die je hiervoor kunt gebruiken is de gegevenscyclustest, ook wel data cycle test of CRUD testen genoemd. Met deze test kun je testen hoe de software zich gedraagt wanneer de invoer of uitvoer wordt gewijzigd. Laten we eens kijken wat de data cycle test is en hoe je deze zelf kunt uitvoeren.

schedule 26 apr 2022
bookmark_border TMAP® Suite Test Engineer
create

Wat is een gegevenscyclustest?

De gegevenscyclustest (GCT) is een software test waarmee je als software tester kunt nagaan hoe software reageert wanneer gegevens worden ingevoerd of uitgevoerd.

Spoor potentiële fouten op met CRUD

Met de gegevenscyclustest (GCT) kun je dus potentiële fouten opsporen en corrigeren bij de in- en uitvoer van gegevens voordat software in gebruik wordt genomen. De test wordt ook wel eens CRUD testen genoemd. CRUD is een afkorting die staat voor de vier basis uitvoeringen die op basis van een database uitgevoerd kunnen worden:

  • Create (of insert): Toevoegen van nieuwe gegevens.

  • Read (of select): Opvragen van gegevens.

  • Update: Wijzigen van gegevens.

  • Delete: Verwijderen van gegevens.

CRUD testing draait om koppelingen en de wijze van omgaan met gegevens

Het belangrijkste doel van de gegevenscyclustest is niet om functionele fouten in afzonderlijke functies op te sporen, maar om integratiefouten te vinden. CRUD testing richt dus echt op de koppeling tussen verschillende functies en de manier waarop deze met gemeenschappelijke gegevens omgaan.De GCT is het meest effectief als de functionaliteit van de afzonderlijke functies al voldoende is getest.

Gebruik de CRUD-matrix als testbasis

Je kunt dit garanderen door te werken met een testbasis. In dit geval gebruik je hiervoor de belangrijkste testbasis: de CRUD-matrix en een beschrijving van de geldende integriteitsregels. Als deze er niet zijn, is het van belang deze op te stellen zodat het testontwerpen in het kader van de gegevenscyclustest kan worden uitgevoerd. Als je de testbasis wilt controleren kun je hiervoor de volgende checklist gebruiken:

• Is er in de documentatie een CRUD-matrix aanwezig?

• Is het duidelijk in welke functie(s) een entiteit kan worden ingevoerd, geraadpleegd, gewijzigd en verwijderd?

• Kan elke entiteit worden ingevoerd, gewijzigd en verwijderd?

• Is er een beschrijving van de entiteiten aanwezig?

• Is er een entiteiten schema (EntityRelation Diagram, ERD) aanwezig?

• Zijn de relaties tussen de diverse entiteiten volledig en eenduidig beschreven?

• Zijn bij de relaties ook de referentiële relatiecontroles beschreven?

Leer alles over software testen

De gegevenscyclustest of CRUD-test is dus een van de vele softwaretests die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat software functioneert zoals het hoort. Wil je meer leren over deze of andere vormen van software testen? Bekijk dan ons cursusaanbod. Onze e-learnings zijn gebaseerd op basis van bewezen technieken van TMap of TPI!

Meer weten over Testlearning?

Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!