Alles over de elementaire vergelijkingentest

Elke software heeft zijn eigen unieke set vereisten en functies die moeten worden getest om te verzekeren dat de software goed werkt. Er zijn veel verschillende manieren om software te testen, maar een veelgebruikte aanpak is de elementaire vergelijkingstest. Dit kan een waardevolle manier zijn om fouten in uw code op te sporen. Wat houdt deze test precies in, wanneer gebruik je deze en hoe? Op deze vragen geven we in dit blog antwoord. Lees snel verder!

schedule 21 apr 2022
bookmark_border TMAP® Suite Test Engineer
create

Verschillende test ontwerp technieken

Er zijn dus verschillende soorten test technieken die allemaal een eigen doel en eigenschappen hebben. In totaal zijn er maar liefst elf waarvan de elementaire vergelijkingentest er dus één is. Om de juiste soort test te kiezen, ga je als softwaretester na welk doel je wilt bereiken. Vervolgens ga je je verdiepen en aan de slag met een testtechniek.

Iedere soort test is anders en verschilt op volgende factoren:

  • De benodigdheden om de test uit te voeren
  • Datgeen wat er getest gaat worden
  • De testbasis: alle documenten waarin staat hoe de software zou moeten werken

Wat is een elementaire vergelijkingentest?

Een elementaire vergelijkingentest (EVT) is een testtechniek waarmee je grondig en gedetailleerd de functionaliteit van software kunt testen. De test wordt uitgevoerd op basis van pseudocode of een vergelijkbare specificatie met daarin gestructureerd uitgewerkte beslispunten en functionele paden.

Het doel van de test is het grondig afdekken van de beslispunten en richt zich niet op het combineren van functionele paden.

Benodigde factoren om de test uit te voeren

Wanneer een elementaire vergelijkingstest wordt uitgevoerd, zijn bepaalde factoren noodzakelijk en nodig. Bij de detailintake van de testbasis kun je gebruik maken van de volgende checklist om te controleren of de specificaties aanwezig zijn:

  • Is de verwerking zodanig beschreven dat hierin de diverse functionele paden zijn te onderkennen?
  • Is duidelijk onder welke condities (voorwaarden) een bepaald functioneel pad wordt uitgevoerd?
  • Is de verwerking eenduidig beschreven inclusief invoer en uitvoer?
  • Is voor alle ingevoerde rubrieken de verwerking beschreven?

De elementaire vergelijkingstest kent 4 generieke stappen

1. Testsituaties indentificeren

Is het zo dat de testbasis geen pseudocode bevat? Dan is het zaak deze eerst uit te werken in termen van ALS..DAN..ANDERS..EIND ALS. Ieder beslispunt in deze pseudocode moet worden voorzien van een unieke identificatie en de gewenste dekking moet worden uitgewerkt in een waarheidstabel. Om de leesbaarheid te waarborgen en verbeteren wordt de waarheidstabel vervolgens uitgeschreven in logische termen. Er kan ook worden gekozen om een testgraaf op te stellen om de testsituaties grafisch weer te geven.

2. Logische testgevallen opstellen

Het is van belang testgevallen op te stellen op een logische wijze. Zo is het belangrijk dat een testgeval een begin een eind en één of meerdere beslispunten kent waarbij één testsituatie wordt genomen. Deze testsituaties worden vervolgens in een matrix aan elkaar geknoopt tot een testgeval. Let hierbij goed op dat er binnen een testgeval geen testsituaties worden meegenomen die elkaar tegenspreken.

3. Fysieke testgevallen opstellen

Tijdens deze derde stap worden alle variabelen van een concrete invulling voorzien.

4. Uitgangssituatie vaststellen

De laatste stap omvat het vaststellen van de uitgangssituatie waarbij dede benodigde handelingen voor het verkrijgen van de initiële situatie worden benoemd.

Leer meer over software testen!

Heb je nog aanvullende vragen over de elementaire vergelijkingstest? Neem dan gerust contact met ons op! Of misschien wil je meer leren over de verschillende software test technieken?TestLearning biedt online cursussen aan die jou helpen ontwikkelen tot een professional! Je kunt onze e-learnings flexibel inzetten omdat je waar en wanneer dat voor jou uitkomt kunt leren. Bekijk ons cursusaanbod en ontdek wat we voor jou kunnen betekenen.

Meer weten over Testlearning?

Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!