Datacombinatietest (DCT): de ins en outs

Er zijn verschillende methoden om software te testen volgens de TMAP-methodiek. Een daarvan is de datacombinatietest (DCT). De naam van deze test geeft in hoofdlijnen weer waar deze test over gaat. In dit artikel lees je meer over het gebruik van de test.

schedule 8 apr 2022
bookmark_border TMAP® Suite Test Engineer
create

Wat is een datacombinatietest (DCT)?

Een datacombinatietest (DCT), of gegevenscombinatietest, is een software testtechniek die wordt gebruikt om combinaties van systeemfuncties te testen. Bij het uitvoeren van een DCT wordt ernaar gestreefd met zo weinig mogelijk tests zo veel mogelijk situaties te simuleren. Door gebruik te maken van een DCT kun je potentiële fouten en problemen in jouw systeem opsporen. Dit type testen is vooral nuttig voor (software-)systemen met meerdere inputs en outputs.Het doel van een DCT is om zo veel mogelijk situaties te testen. Zelfs onderdelen die op het oog weinig met elkaar te maken hebben.

Andere testontwerptechnieken

De test wordt vaak gebruikt in combinatie met andere testontwerptechnieken. Door de juiste testtechnieken te kiezen, kan je als softwaretester fouten in software snel en efficiënt opsporen en verhelpen.Als je de kwaliteit van de functies van de software wilt verbeteren, kun je overwegen een gegevenscombinatietest te gebruiken. Dit type test kan je helpen fouten te vinden en te herstellen voordat ze problemen veroorzaken na implementatie van de software.

Wat kan je testen met een datacombinatietest?

Een DCT is dus een TMAP testtechniek die wordt gebruikt om combinaties van systeemfuncties te testen met als doel zoveel mogelijk situaties simuleren met zo weinig mogelijk tests. Dit kan een waardevol hulpmiddel zijn voor het vinden van bugs, omdat het je in staat stelt in korte tijd een grote verscheidenheid aan scenario's te testen.

Het verschil en de voordelen ten opzichte van andere testen

Datacombinatietesten verschillen ook van andere soorten testen omdat ze zich richten op data in plaats van code. Door gebruik te maken van dit soort testen, kun je onderzoeken hoe data invloed heeft op jouw systeem. Dit kan je helpen om bugs op te sporen en de kwaliteit de software te verbeteren. Uiteindelijk kan het testen van gegevenscombinaties een aantal voordelen opleveren:

  • Betere systeemkwaliteit
  • Lagere kosten
  • Meer efficiëntie

Waarom is datacombinatietesten belangrijk?

De testen zijn een belangrijke vorm van softwaretesten omdat je hiermee de goede werking van meerdere systemen parallel kunt verifiëren. Bovendien kan je fouten opsporen die mogelijk niet worden gevonden met andere vormen van het testen van software. Dit maakt gegevenscombinatietests tot een belangrijk onderdeel van het kwaliteitsgarantieproces!

Hoe voer je een datacombinatietest (DCT) uit?

Er zijn veel verschillende manieren om een DTC uit te voeren. De meest gebruikelijke aanpak is echter om een tabel te maken met alle mogelijke gegevenscombinaties en dan elke combinatie te testen. Je hebt de mogelijkheid om ze allemaal tegelijk testen of je kunt ze één voor één testen.Aan beide opties hangen weer voor- en nadelen:

  • Alle gegevenscombinaties tegelijk testen kan efficiënter zijn, maar het kan ook gecompliceerder en foutgevoeliger zijn.
  • Ze één voor één testen is minder efficiënt, maar de kans op fouten is kleiner.

Welke aanpak je kiest, hangt af van de specifieke situatie en jouw eigen voorkeuren. Belangrijk is wel om te zorgen dat je alle gegevenscombinaties test. Dit is de enige manier om er zeker van te zijn dat jouw systeem correct werkt!

Wie zou deze test moeten gebruiken?

De DCT kan worden gebruikt door iedereen die de juiste werking van meerdere systemen parallel wil verifiëren. Dit kunnen systeembeheerders, ontwikkelaars en kwaliteitsborgers zijn. Door de DCT te gebruiken, krijg je meer zekerheid over de samenwerking van verschillende systeemfuncties.

Wat zijn enkele veel voorkomende datacombinaties?

Enkele veel voorkomende datacombinatietests zijn de data-integratietest, de datavalidatietest en de dataconversietest.

  • De data-integratietest wordt gebruikt om de goede werking van data-integratieprocessen te verifiëren.De gegevensvalidatietest is gebruikt om de nauwkeurigheid van gegevens te verifiëren.De gegevensconversietest wordt gebruikt om de nauwkeurigheid van gegevensconversies te verifiëren.

Welke problemen komen veel voor met DCT’s?

Een veelvoorkomend probleem met gegevenscombinatietests is dat de uitvoering ervan tijdrovend en duur kan zijn. Bovendien kunnen ze moeilijk op te zetten en uit te voeren zijn. Als gevolg daarvan, dienen de testen alleen te worden gebruikt wanneer deze noodzakelijk zijn.

Meer weten over de datacombinatietest?

De TMAP® Suite Test Engineer op Testlearning.net is een uitstekende bron om meer te leren over de test. Je leert aan de hand van uitgebreid lesmateriaal meer over deze testtechniek. Ook bieden wij een scala aan tools en hulpmiddelen waarmee je jouw kennis in de praktijk kunt brengen. Met TMAP elearning kun je er zeker van zijn dat je de best mogelijke training in gegevenscombinatietests krijgt.

Meer weten over Testlearning?

Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!