Wat is een test engineer? Alles wat je moet weten

Wat is een test engineer? Een test engineer is een professional die softwaretesten opzet, uitvoert en evalueert. Een engineer kan werkzaam zijn in verschillende bedrijfstakken, zoals de auto-industrie, lucht- en ruimtevaart, telecommunicatie of software en zorgt dat software voldoet aan veiligheids- en prestatienormen. Een test engineer werkt ook aan het identificeren en corrigeren van defecten in software. In deze blog vertellen we je alles over dit beroep. Lees snel verder!

schedule 22 aug 2022
bookmark_border Meer inspiratie
create

De werkzaamheden van een test engineer

Een test engineer is dus verantwoordelijk voor het opzetten, uitvoeren en evalueren van tests die software testen op kwaliteit. Software tests komen in verschillende vormen met ieder hun eigen doel: dit noemen we testontwerptechnieken. Het opzetten van de tests wordt gedaan op basis van bepaalde specificaties. Deze specificaties bepaal je als engineer deels zelf en deels in overleg met de klant of jouw team. Software tests kunnen zowel voordat de software wordt ingevoerd als bij werkende software worden uitgevoerd.

Als test engineer ontwikkel je dus zelf de methoden en testapparatuur die je gaat gebruiken en ben je vanaf het begin tot het eind bij een project betrokken. Het uitvoeren van de tests doe je wel eens zelf, maar het komt ook vaak voor dat softwaretesters dat doen. Zij volgen dan jouw aanwijzingen zorgvuldig op. Als test engineer is het belangrijk dat je op basis van de testuitslagen goed kunt zien waar fouten liggen en dat je deze nauwkeurig rapporteert.

Waarom zou je dit vak willen uitoefenen?

Als test engineer speel je een belangrijke rol in de kwaliteitsborging. Je bent er verantwoordelijk voor dat software aan alle gestelde eisen voldoet. Dit is een heel belangrijke taak, want het vrijgeven van software met gebreken kan ernstige gevolgen hebben. Stel je bijvoorbeeld voor dat er een defect zou zijn in de software van een vliegtuig. Dat zou heel gevaarlijk zijn! Als test engineer voorkom je dus dat dit gebeurt.

Behalve dat je een belangrijke rol speelt in de kwaliteitsborging, heeft het zijn van test engineer ook andere voordelen:

  • Je hebt bijvoorbeeld vaak veel vrijheid in je werk;
  • Je bent meestal niet aan één plaats gebonden;
  • Je kunt vaak vanuit huis werken;
  • Je hebt goede vooruitzichten op een baan.

Het salaris van een test engineer

Hoeveel verdien je als een test engineer? Dat hangt natuurlijk af van je ervaring en opleiding. In het algemeen kun je zeggen dat test engineers een goed salaris verdienen. Volgens de Nationale Beroepen Gids kun je in Nederland bijvoorbeeld gemakkelijk meer dan 3000 euro bruto per maand verdienen. Met een aantal jaar ervaring kun je zelfs 4000 euro of meer bruto per maand verdienen.

Is het een geschikt beroep voor jou?

Denk je dat test engineer zijn een geschikt beroep voor je is? Dan is het belangrijk te weten dat je als test engineer bepaalde vaardigheden nodig hebt:

  • Analytisch;
  • Kritisch;
  • Oog voor detail;
  • Plannen en organiseren;
  • Zelfsturing;
  • Wendbaar.

Welke opleiding heb je nodig?

Met onze e-learning TMap® Suite Test Engineer leer je hoe je gestructureerd, effectief én efficiënt kunt testen. Je kunt de modules waar én wanneer je wilt volgen en behandelt de volledige examenstof van het algemeen erkende EXIN-examen door middel van animaties, oefenvragen en opdrachten voor het testen. De e-learning is dé basisopleiding op het gebied van testen en stoomt jou klaar zodat je tests kunt specificeren en de dekkingsvormen en testtechnieken kunt toepassen.

Meer weten over Testlearning?

Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!