Zo verbeteren cross-functionele teams Agile werken

Als jij in de IT werkt als software tester, herken je vast dat tegenwoordig in de IT wereld alles snel moet gebeuren. Het liefst gisteren nog! Om alle processen sneller te laten verlopen en software sneller te ontwikkelen, is Agile werken in het leven geroepen. Ook voor jou als software tester is dit dus van groot belang. TMAP® ondersteunt deze nieuwe manier van werken met TMap® Quality for cross-functional teams. In deze blog vertellen we je alles over cross functionele teams.

schedule 27 dec2022
bookmark_border TMap® Quality for cross-functional teams
create

Wat is agile werken?

Agile werken is een stijl van werken waarbij flexibiliteit en aanpassingsvermogen centraal staan. Om een concreet voorbeeld te noemen: Met agile werken, werk je in korte sprints. Iedere sprint duurt bijvoorbeeld twee tot vier weken en aan het eind van iedere sprint wordt er werkende software opgeleverd. Aan de hand van feedback van de klant, aan het einde van iedere sprint, passen de ontwikkelaars de software aan. Zo wordt de software snel in de praktijk getest, en biedt het meerwaarde voor klanten.

Waarom is agile werken effectief?

Dit werkt sneller, in tegenstelling tot traditionele werkmethoden die vaak vaste plannen of processen volgen. Agile werken moedigt teams juist aan om buiten de gebaande paden te denken en creatieve oplossingen voor problemen te bedenken. Deze manier van denken stelt bedrijven in staat efficiënter te werken en toch hoogwaardige resultaten te boeken.

Wat zijn cross-functionele teams?

Een cross-functioneel team is een groep mensen van verschillende afdelingen of vakgebieden die samenkomen om aan een project te werken. Dit kunnen mensen zijn van marketing, engineering, productontwerp, financiën, klantenservice, verkoop en meer. Deze mensen hebben allemaal verschillende vaardigheden die gebruikt kunnen worden om op hun eigen unieke manier bij te dragen aan het project.

Lees tip! DevOps teams om sneller software te testen en implementeren

Wat is het verband met TMap?

De e-learning TMap® Quality for cross-functional teams draait om high-performance IT delivery. Dit is een aanpak die software testers in staat stelt om met cross-functionele voortdurend de producten, processen en mensen te verbeteren die nodig zijn om waarde te leveren aan de eindgebruikers. Zo’n cross functioneel en multifunctioneel team zit vol met bekwame en gemotiveerde mensen. Dit is een ontzettend effectieve manier om IT-systemen te creëren, onderhouden en te testen.

Waar moet een cross functioneel team binnen TMap aan voldoen?

Je kunt je voorstellen dat je zo’n team niet 1, 2, 3 hebt samengesteld. Het is belangrijk dat deze cross functionele teams bijvoorbeeld alle kennis en vaardigheden in huis hebben. En wat nog belangrijker is, dat een team altijd kan functioneren. Ook wanneer een van de leden tijdelijk niet beschikbaar is. Dit bereik je door te zorgen dat iedereen binnen het team enige kennis en vaardigheden heeft van elk van de taken van het team. Het is onmogelijk dat iedereen in iedere taak even goed is. Maar het is dus belangrijk om te zorgen dat geen een lid het monopolie op één specifieke vaardigheid heeft.

Lees tip! Grenswaardenanalyse: wat, hoe en waarom?

Voordelen van cross-functionele teams

Cross-functionele teams bieden veel voordelen voor bedrijven die agile willen gaan werken:

  • Je brengt zo verschillende perspectieven samen die leiden tot innovatieve oplossingen. Die misschien niet mogelijk waren geweest als je alleen op één afdeling of expertisegebied had vertrouwd. Zo kan het helpen complexe uitdagingen sneller en efficiënter dan ooit tevoren aan te pakken;
  • Bovendien zet je met cross-functionele teams bedrijven in hun kracht om hun middelen beter te beheren. Met cross functionele teams kun je namelijk de werklast spreiden over afdelingen. In plaats van één afdeling alle verantwoordelijkheid te laten dragen voor een project of taak;
  • Als iedereen samenkomt als onderdeel van één team is er bovendien minder kans op miscommunicatie tussen afdelingen of conflicterende prioriteiten tussen individuen - wat betekent dat taken sneller en efficiënter worden uitgevoerd;
  • Ook geef je met cross-functionele teams werknemers de kans om van elkaar te leren en zo nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.

Hoe begin je met cross-functionele teams?

Starten met cross-functionele teams is niet moeilijk, maar vergt wel enige planning en voorbereiding.

  1. Begin met het identificeren van de afdelingen die betrokken gaan zijn bij jouw cross functionele team. Denk na of je marketing en verkoop wilt betrekken of juist IT en de klantenservice;
  2. Selecteer vervolgens personen met ervaring op de gekozen gebieden en personen die goed kunnen leiden;
  3. Maak daarna duidelijke doelstellingen voor jouw team. Zodat iedereen weet wat er wordt verwacht en wanneer taken gedaan moeten worden;
  4. Zorg ten slotte voor voldoende training en ondersteuning. Dan kan jouw team meteen aan de slag kan wanneer ze gaan samenwerken.

Cross functionele teams om effectief en efficiënt IT-systemen te creëren en onderhouden

Met cross-functionele teams ben je dus in staat om continu producten, processen en mensen te verbeteren die nodig zijn om waarde te leveren aan de eindgebruikers van software. Zo’n cross functioneel en multifunctioneel team is een ontzettend effectieve manier om IT-systemen te creëren en te onderhouden. Wil je precies weten hoe je dit kunt toepassen? Dan is onze e-learning TMap® Quality for cross-functional teams iets voor jou!

Meer weten over Testlearning?

Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!