IT delivery modellen binnen TMap

Als software tester ben je een ontzettend belangrijk onderdeel van een softwareontwikkelingsproces. Jij zorgt er immers voor dat de software geen fouten bevat en dat de eindgebruiker de software moeiteloos kan gebruiken. Dit testen wil je gestructureerd en met aandacht doen. Maar je wilt ook snel testen. Een heel handig hulpmiddel hierbij zijn IT delivery modellen en high performance IT delivery modellen. In deze blog vertellen we je hierover. Lees je mee?

schedule 6 feb 2023
bookmark_border TMap® Quality for cross-functional teams
create

Wat is een IT delivery model?

Een IT delivery model is een conceptueel kader dat ondersteuning biedt aan een softwareontwikkelingsproces. In dit kader worden alle assets en competenties beschreven. Er zijn verschillende soorten van deze modellen en de beschrijving verschilt per model. Er kunnen per model de volgende verschillen zijn:

  • benodigde (IT-)vaardigheden,
  • middelen,
  • de procedures,
  • methodieken,
  • infrastructuur,
  • het management,
  • personeelsfuncties,
  • leveringsprocessen,
  • enzovoort.

Drie groepen IT delivery modellen

Het boek ‘Quality for DevOps Teams’ onderscheidt drie soorten IT delivery modellen. Het gaat hier om de sequentiële IT delivery, high performance IT delivery en Hybride IT delivery.

Sequentiële IT delivery

Als jij sequentieel software test, doe je dit letterlijk opeenvolgend. Je voert de tests dan één voor één in een bepaalde volgorde uit. Bij deze groep horen de volgende modellen:

Het Watervalmodel

Dit model bevat fasen die achtereenvolgens worden uitgevoerd. Waarbij de voortgang van het project naar beneden stroomt als een waterval door de verschillende fasen van idee tot ontwerp en tot het testen en implementeren. Het testen van de software vindt meestal pas plaats in een fase aan het eind van het project. Kenmerken van dit model zijn:

  • Iedere fase moet binnen een bepaalde tijd worden afgerond;
  • De producten moeten per fase duidelijk zijn voordat ze naar de volgende fase gaan;
  • Per fase worden producten vastgezet voordat de volgende fase begint;
  • Je gaat testen nadat de codeerfase is afgerond, echter ben je als software tester betrokken bij verschillende fasen. Zoals bij het ontwerpen, bepalen van de testomgeving of kiezen van de testontwerptechnieken.

Meer leren? Lees ook meer over CI/CD pipelines & tooling en Test Data Management.

Het V-model of het V-vormige Validation & Verification-model

Dit is een aangepaste versie van het watervalmodel. Bij dit model worden relaties tussen de ontwikkelingsfasen en testfasen weergegeven. De testfasen zijn hierbij namelijk gerelateerd aan overeenkomstige ontwikkelingsfasen. Voor iedere fase van de ontwikkeling heb je dus ook een testfase. Gedurende het project ben je dus vaker aan het testen dan bij het watervalmodel. Kenmerken van dit model zijn:

  • In iedere fase ben jij als software tester actief aan het testen;
  • Het eindproduct van elke fase moet je controleren en moet worden goedgekeurd op basis van producten uit voorgaande fasen voor je verder gaat naar de volgende fase;
  • Je maakt gebruik van cross functionele teams of DevOps teams of taken worden uitgevoerd door gespecialiseerd team. Elke taak wordt dan uitgevoerd door een aparte specialist. Zo is er dan vaak sprake van een aparte ontwikkelaar en een aparte software tester;
  • De ontwikkelaar en de tester werken parallel;
  • De relaties tussen ontwikkelingsfasen en testfasen worden aangegeven.

High-performance IT delivery modellen

High-performance IT delivery is een aanpak die cross-functionele teams in staat stelt de producten, het proces en de mensen die nodig zijn om waarde te leveren aan de eindgebruikers voortdurend te verbeteren. Continue feedback over de kwaliteit en risico’s is hierbij heel belangrijk. Want alleen dan kan de kwaliteit continu worden gegarandeerd.

Bij high-performance IT delivery worden de activiteiten iteratief of parallel uitgevoerd. Werkwijzen die hierbij passen zijn:

Het Scrum framework

Scrum helpt jou binnen de softwareontwikkeling en het testen door met samenwerking stapsgewijs waarde te leveren. Deze werkwijze heeft een Agile karakter en is dan ook van grote waarde als je Agile wilt werken. Je gaat namelijk te werk in een team waarmee jij kleine stukjes werk tegelijk gaat doen, waarbij je tussendoor steeds testen, experimenten en feedbackloops uitvoert. Net als bij Agile!

DevOps

DevOps is een manier van werken waarbij twee afdelingen, namelijk development (Dev) en operations (Ops), worden samengevoegd. Het belangrijkste doel van zo’n team is het verbeteren van de productiviteit om zo sneller software te kunnen maken, testen en implementeren. De DevOps-cultuur heeft een ook een Agile karakter die kan worden ondersteund of geïmplementeerd door bijvoorbeeld het Scrum-raamwerk.

Wat is het verschil tussen Scrum en DevOps? Bij Scrum vindt de deployment aan het einde van elke sprint plaats, bij DevOps is er sprake van continuous deployment.

Hybride IT-levering

Een hybride aanpak is de combinatie van twee afzonderlijke maar samenhangende modellen. Zo kun je bijvoorbeeld het waterval model combineren met een werkwijze als Scrum. Het model is dan gericht op het voorspellen van de ontwikkeling van het product en de werkwijze staat dan juist open voor nieuwe en innovatieve ideeën. Dat is ook de essentie van een hybride aanpak. De combinaties liggen niet vast en je kunt ieder model of iedere werkwijze combineren.

IT-leveringsmodellen en "agile werken"

Een mindset hoort bij een persoon en is dus modelonafhankelijk. Het is dus mogelijk om met een Agile mindset te werken in alle IT delivery modellen. Een Agile mindset is echter wel een voorwaarde om in een high-performance IT delivery model te kunnen werken.

Het verschil tussen Scrum en DevOps, beide high-performance IT delivery modellen, is dat bij Scrum de deployment aan het einde van elke sprint plaatsvindt. Daarentegen is er bij DevOps sprake van continuous deployment.

Andere high-performance IT delivery "modellen"

Naast bovenstaande modellen zijn er ook nog andere high performance IT delivery modellen, zoals Lean, Agile, Kanban en Spotify. Deze worden overigens niet altijd gezien als modellen maar eerder als raamwerk of mindset.

In een notendop is de beschrijving van Lean, Agile, Kanban en Spotify als volgt:

  • Lean is een organisatie brede managementfilosofie die onder meer gericht is op het voortdurend verbeteren van processen, waarbij je zoveel mogelijk verspilling wilt elimineren om verbeteringen te vergroten;
  • Agile is een "mindset" voor softwareontwikkeling, gebaseerd op het Agile Manifesto. Hierbij ligt de focus vooral op het genereren van waarde voor de business;
  • Kanban is een planningssysteem voor lean manufacturing en just-in-time productie. Bij IT-levering is het een agile framework dat ervoor zorgt dat het team zich kan richten op de throughput van het team, door ervoor te zorgen dat niets vastloopt. Het zorgt ook dat het team samenwerkt om activiteiten die toch vastlopen op te lossen;
  • Spotify engineering culture is de implementatie en invulling van het Scrum framework door media (muziek) dienstverlener Spotify. Zij hebben het uitgebreid met o.a. Squads, Tribes, Chapters en Guilds.

TMap® Quality for cross-functional teams: leer alles over IT delivery modellen

Met een IT delivery model zorg je er dus voor dat je gestructureerd testen kunt uitvoeren op software. Je zorgt dat je de juiste stappen doorloopt en in de juiste fases, afhankelijk van het IT delivery model, de testen uitvoert. Vind je dit interessant en wil je hier meer over weten? In de e-learning TMap® Quality for cross-functional teams leer je alles over dit onderwerp en word je klaargestoomd voor het officiële examen!

Meer weten over Testlearning?

Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!