CI/CD pipelines & tooling

Als software tester is verandering in jouw werk het enige constante element, daarom staat de zoektocht naar stabiliteit en continuïteit centraal. Het cruciale verband hier is dat de continue stroom van veranderingen de noodzaak van continuïteit juist benadrukt. Daarom nemen we je in deze blog mee in de fascinerende wereld van CI/CD pipelines en tooling. Met deze technologieën bouw je een solide structuur voor het consistent testen en integreren van software, waardoor je de voortdurende veranderingen in de softwarewereld effectief kunt managen.

schedule 13 juni 2023
bookmark_border TMap® Quality for cross-functional teams
create

Wat zijn CI/CD pipelines?

CI/CD, oftewel Continuous Integration en Continuous Delivery, vormen samen de ruggengraat van de moderne DevOps-wereld. Ze creëren een samenhangend raamwerk waarin code continu wordt geïntegreerd, getest en klaargestoomd voor release. Stel je het voor als een lopende band in een fabriek: je code doorloopt verschillende test- en validatiestadia, om uiteindelijk als een kwalitatief hoogstaand product afgeleverd te worden.

Belang van testen in CI/CD pipelines

Als tester weet jij dat de kern van elke pipeline testing is. Het continu en automatisch testen van code bij elke wijziging (commit), zorgt ervoor dat je eventuele bugs en problemen sneller ontdekt. Dit versnelt niet alleen het ontwikkelingsproces, maar het tilt ook de softwarekwaliteit naar een hoger niveau. Win-win dus!

Wat zijn de voordelen?

Er zijn verschillende voordelen van een CI/CD omgeving. We benoemen hieronder 4 verschillende punten:

Sneller feedback van je team

Met CI/CD krijg jij direct feedback op je werk. Zodra je een code commit, wordt deze automatisch getest. Zo zie je meteen of er bugs of problemen zijn en kun je deze sneller oplossen. Dat betekent ook dat de kwaliteit van je product beter wordt

Kleinere wijzigingen, minder risico's

Door regelmatig kleinere wijzigingen door te voeren, in plaats van grote updates na een lange periode, loop je minder risico op serieuze problemen. Mocht er toch een probleem opduiken, dan is het makkelijker en sneller te herkennen en te corrigeren

Efficiënter werken dankzij automatisering

CI/CD-pipelines nemen je veel werk uit handen door het proces van code-integratie, testen en deployment te automatiseren. Dit bespaart je veel tijd en zorgt voor meer efficiëntie. Het geeft jou en je team meer ruimte om je te concentreren op het ontwerpen en bouwen van de software, in plaats van op handmatige taken en het oplossen van problemen na implementatie.

Meer verantwoordelijkheid, betere samenwerking.

CI/CD zorgt voor een cultuur van transparantie en gedeelde verantwoordelijkheid. Elke wijziging, elke fout en elke overwinning is zichtbaar voor het hele team. Dat is op het begin misschien wat confronterend en in sommige gevallen wennen. Maar uiteindelijk draagt dit bij aan een betere samenwerking. Waarom? Omdat iedereen samen verantwoordelijkheid draagt voor de kwaliteit van de code en de eindproducten!

Hoe begin je met het opzetten van een CI/CD pipeline?

Als je aan de slag gaat met het opzetten van een CI/CD pipeline, begin je met het selecteren van de juiste tool. Vervolgens definieer je de verschillende fasen van je pipeline, van integratie tot levering. Een goed geplande pipeline is het verschil tussen een soepele en gestructureerde release, en een chaotische, stressvolle launch.

Zo word ook jij softwaretester!

Beschikbare test tools

Er zijn veel test tools die jou kunnen helpen bij het opzetten van een CI/CD pipeline. Je hebt bijvoorbeeld Jenkins, een open-source tool boordevol plugins. Daarnaast zijn er GitLab CI en CircleCI, die je het voordeel van cloudgebaseerd werken bieden. En dan is er nog Travis CI, perfect als je met GitHub werkt. 

Elke test tool heeft zijn sterke en zwakke punten, dus het is belangrijk dat je kiest voor de tool die het beste bij jouw project en behoeften past.

De rol van de tester in een CI/CD omgeving

In een CI/CD omgeving sta je als tester zij aan zij met ontwikkelaars. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor het opsporen van bugs. Maar je speelt ook een belangrijke rol bij het implementeren van tests in de pipeline, het selecteren van de juiste tools en het verfijnen van testprocessen.

Tip! Het is belangrijk om tests te automatiseren en te integreren in je pipeline. Maar vergeet niet om ook tijd te maken voor exploratief testen om onvoorziene problemen op tijd op te sporen.

Jouw testproces naar het volgende niveau

CI/CD pipelines en tooling vormen samen een spannend terrein vol mogelijkheden voor jou als software tester. Als tester heb jij bovendien een cruciale speler in dit proces. Dus, duik erin, experimenteer en ontdek hoe CI/CD jouw testproces naar het volgende niveau kan tillen! Wil je hier meer over leren? Bekijk dan eens onze e-learning TMap® Quality for cross-functional teams. Tijdens de opleiding leer je, onder andere, hier alles over.

Meer weten over Testlearning?

Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!