Piramide testen: wat is het en hoe werkt het?

Er zijn een hoop verschillende testontwerptechnieken. Iedere techniek heeft zijn eigen voordelen en doelen. Piramide testen zijn een van die technieken. Bij deze techniek wordt de basis wordt gevormd door unit tests en de top door systeemtests. Dit biedt een krachtige structuur voor het balanceren van jouw tests. In deze blog vertellen we je er alles over!

schedule 31 mei 2023
bookmark_border TMap® Quality for cross-functional teams
create

Wat is een piramide test?

Het idee achter piramide testen is simpel: stel je teststrategie voor als een piramide. De basis wordt gevormd door unit tests, gevolgd door integratietests in het midden en aan de top bevinden zich de systeemtests. De vorm van de piramide laat je zien hoeveel van elke test je nodig hebt: een flinke hoeveelheid unit tests, een kleiner aantal integratietests en een nog kleiner aantal systeemtests.

Lees tip! De definitie en voorbeelden van testontwerptechnieken

Hoe werkt een piramide test?

Stel je de piramide voor. De brede onderste basis, dat zijn jouw unit tests. Je test hiermee de kleinste stukjes van je software, zoals functies of methoden. Daarboven, iets minder breed, zijn de integratietests. Deze tests controleren hoe goed verschillende delen van je software met elkaar samenwerken. En tot slot, de piek van de piramide, daar vind je de systeemtests. Deze tests kijken naar de prestaties van je software als geheel.

De test in de praktijk

Nu vraag je je misschien af, waarom al die nadruk op unit tests? Dat zit zo: unit tests vormen het fundament van je software. Als deze basis niet solide is, kunnen er problemen ontstaan. Maar door veel unit tests uit te voeren, leg jij een sterke basis waarop je verder kunt bouwen.

Bovendien helpt het je om problemen sneller op te sporen. Stel, er doet zich een fout voor tijdens een systeemtest. Het kan dan even duren voordat je de bron van het probleem hebt gevonden. Maar als dezelfde fout wordt ontdekt tijdens een unit test, kun je deze veel sneller opsporen en corrigeren.

Lees ook over mutation testing of de code coverage test!

De voordelen van piramide testen

  • Efficiëntie: Omdat de basis van de piramide bestaat uit unit tests, die snel en goedkoop uit te voeren zijn, kunnen teams veel dekking bereiken met minimale middelen. Dit maakt het testproces veel efficiënter.
  • Snellere feedback: Unit tests en service tests, die het grootste deel van de testpiramide uitmaken, kunnen snel worden uitgevoerd. Eventuele problemen kun je zo dus eerder in het ontwikkelproces ontdekken.
  • Betere dekking: Deze testvorm heeft een betere testdekking dan andere technieken door de verschillende niveaus van de piramide. Hierdoor worden alle aspecten van de applicatie getest, van individuele functies tot de volledige gebruikerservaring.
  • Verbetert de codekwaliteit: De unit tests, de fundering van de testpiramide, zorgen dat jij als ontwikkelaar je code juist en goed testbaar moet schrijven. Dit zorgt vaak voor beter ontworpen, meer modulaire code.

Piramide testen als aanwinst in jouw teststrategie

Piramide testen zijn een grote aanwinst voor jouw teststrategie. De test biedt structuur en helpt je om stevige, betrouwbare software te creëren. Bovendien is deze testvorm efficiënt en heeft deze een uitstekende testdekking. Wil je hier meer over weten? In onze e-learning TMap Quality for cross-functional teams gaan we dieper in op deze testvorm(en).

Meer weten over Testlearning?

Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!