DevOps teams om sneller software te testen en implementeren

Software testers zijn onmisbaar. Want hoe kan een organisatie een goede software implementeren zonder dat deze goed is getest? Dat vraagt om fouten. Maar organisaties willen hun software het liefst gisteren nog geïmplementeerd hebben en dat betekent dat de software testers van vandaag alles enorm snel moeten doen. Dat is waar DevOps teams van grote waarde zijn. Maar wat is een DevOps team en waarom is dat voor jou als software tester interessant? We vertellen het je in deze blog.

schedule 9 jan 2023
bookmark_border TMap® Quality for cross-functional teams
create

Wat is een DevOps team?

“Een DevOps team is een cross functioneel team waarin alle competenties aanwezig zijn om van een idee tot een daadwerkelijke implementatie van een IT-systeem te komen.”

DevOps staat voor Develoment en Operations en het combineert deze twee afdelingen binnen een organisatie in één team. Het belangrijkste doel van zo’n team is het verbeteren van de productiviteit om zo dus sneller software te kunnen maken, testen en implementeren.

Wat heeft dit te maken met TMap?

DevOps team zijn van grote waarde binnen TMap en komen enorm van pas binnen software testing. Met DevOps teams wordt software stap voor stap geschreven en getest. Onze e-learning TMap® Quality for cross-functional teams behandeld DevOps teams ook uitgebreid. High-performance IT delivery staat hierbij ook centraal: dit stelt software testers in staat om continu producten en processen te testen en verbeteren die nodig zijn om waarde te leveren aan de eindgebruikers. DevOps teams zijn een ontzettend effectief onderdeel hiervan om IT-systemen te creëren, onderhouden en testen.

Lees tip! Zo verbeteren cross-functionele teams Agile werken

De 6 principes van DevOps

DASA (DevOps Agile Skills Association) is een open, wereldwijde community wat in 2016 is opgericht voor het ontwikkelen van DevOps en Agile vaardigheden. DASA heeft een handig referentiekader met hun zes DevOps principes [DASA 2019]. Deze principes zijn de peilers van DevOps teams:

Klantgericht handelen

Het is van groot belang om bij de ontwikkeling, het testen en de implementering van software de klanten en eindgebruikers in gedachte te houden.

Creëer met het doel voor ogen

Binnen een DevOps team moet de focus enkel en alleen gericht zijn op het bedenken, bouwen, testen en implementeren van software.

Wil je weten hoe je een testomgeving creëert? Lees dan hier alles over het OTAP model.

End-to-end verantwoordelijkheid

Een DevOps team is verticaal georganiseerd. Dat betekent dat een DevOps team volledig verantwoordelijk is vanaf het concept van software tot de implementatie.

Cross-functionele autonome teams

In een volledig verantwoordelijk team als een DevOps team moet je gedurende de hele levenscyclus van softwareontwikkeling volledig onafhankelijk zijn.

Voortdurende verbetering

In een DevOps team is continue verbetering een sterke focus. Op basis van behoeften van klanten, veranderingen in wetgeving of nieuwe technologie die beschikbaar komt, worden continu verbeteringen doorgevoerd.

Automatiseer alles wat je kunt

Denk aan automatisering van niet alleen het softwareontwikkelingsproces maar van alle werkzaamheden die bij software testen komen kijken. Automatisering is synoniem met het streven naar vernieuwing van de manier waarop het team zijn diensten levert.

Wil je jouw DevOps team optimaal laten presteren? Lees dan ook dit blog over Anomaly management binnen DevOps teams.

Hoe werkt een DevOps team?

Een DevOps team is dus een team van Developers en Operations die tijdens de volledige levenscyclus van software samenwerken om de snelheid en kwaliteit van de software-implementatie te verhogen. In een DevOps team wordt software in kleine stukjes geschreven, getest, gecontroleerd en vervolgens geïmplementeerd. Dit zorgt dat er continu kan worden getest en dat er dus continu verbeteringen kunnen worden gedaan. Dit zorgt op zijn beurt weer voor een beter eindproduct voor de eindgebruker. Ook de frequentie van het implementeren wordt verhoogd. Door de samenwerking binnen het team kan er ook beter en sneller worden ingespeeld op nieuwe wensen of behoeften van de eindgebruikers of nieuwe regelgeving die zich voordoet in de markt.

De voordelen van DevOps teams

  • De software kan continu worden verbeterd
  • De time-to-market wordt verkort
  • Meer tevreden klanten voor de organisatie omdat er meer gefocust kan worden op innovatie

Met DevOps teams sneller en beter software testen en implementeren

Met DevOps teams kun je dus door samenwerking en communicatie tussen developers en operations continu en sneller software testen en verbeteren. Zo lever je meer waarde aan de eindgebruikers van de software. Deze teams zijn ontzettend efficiënt om IT-systemen te creëren en te testen en onderhouden. Wil je alle ins en outs hierover weten? Dan is onze e-learning TMap® Quality for cross-functional teams iets voor jou!

Meer weten over Testlearning?

Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!