Grenswaardenanalyse: wat, hoe en waarom?

Software testing is onmisbaar voor onze digitale maatschappij. Het zorgt er namelijk voor dat software veilig en foutloos functioneert. De grenswaardenanalyse is een belangrijke techniek die gebruikt wordt in software testing om ervoor te zorgen dat de software correct functioneert bij het verwerken van grenswaarden. Wat is deze testtechniek precies, waarom is het zo belangrijk en hoe gebruik je het?

schedule 4 apr 2023
bookmark_border TMap® Quality for cross-functional teams
create

Wat is een grenswaardenanalyse?

Grenswaardenanalyse is een testtechniek die wordt gebruikt om te controleren of de software goed functioneert bij de verwerking van grenswaarden, zoals de minimum- en maximumwaarden van invoerparameters. Het is belangrijk deze techniek toe te passen omdat grenswaarden vaak een bron van fouten zijn in softwareapplicaties.

Voorbeeld toepassing – grens op leeftijden

Een goed voorbeeld van een grenswaardenanalyse betreft het testen van een formulier voor het invoeren van een leeftijd. Als de leeftijdsgrens voor het betreffende formulier tussen 18 en 65 jaar ligt, dan moet de software goed functioneren bij invoer van een leeftijd binnen deze grenzen.

Een tester moet de grenswaardenanalyse kunnen toepassen om te controleren of de software correct reageert bij invoer van waarden die net binnen of net buiten de grenzen vallen, zoals 18, 65 of 66 jaar. Hoe zit bijvoorbeeld met iemand die op 2 april 2023 18 jaar wordt, en het formulier wordt op 1 april 2023 getest?

Overige voorbeeldtoepassingen

Je kunt een grenswaardenanalyse ook toegepassen bij de invoer van financiële gegevens, zoals de maximale of minimale waarde van een transactiebedrag. Of wat te denken van de invoer van temperatuurwaarden in een systeem voor klimaatbeheersing?

Lees ook over de code coverage test!

Waarom is een grenswaardenanalyse belangrijk voor cross-functionele teams?

Door gebruik te maken van grenswaardenanalyse kun je als softwaretester ervoor zorgen dat de software goed functioneert in alle situaties waarin grenswaarden een rol spelen. De analyse is vooral belangrijk voor cross-functionele teams die betrokken zijn bij de ontwikkeling en het testen van software. Door gebruik te maken van deze techniek kun je als cross-functioneel team de kwaliteit van de software verbeteren en fouten in een vroeg stadium ontdekken. Dit is belangrijk om vertragingen en extra kosten in het ontwikkelproces te voorkomen.

Doordat de grenswaardenanalyse ook zorgt voor een gemeenschappelijke taal en methodiek voor het testen van grenswaarden. Dit zorgt voor een betere samenwerking tussen cross-functionele teams. Dit leidt ook nog eens tot minder misverstanden en efficiëntere communicatie tussen teamleden.

Waar moet je op letten bij de grenswaardenanalyse?

Als je een grenswaardenanalyse gaat uitvoeren, zijn er een aantal zaken belangrijk. Deze zetten we hier voor je op een rij:

  • Identificeer de grenswaarden: bepaal welke invoerparameters grenswaarden hebben en welke waarden als minimum- of maximumwaarden worden beschouwd;
  • Definieer de testcases: stel testcases op die de invoerparameters testen op waarden die net binnen en net buiten de grenswaarden liggen. Houd rekening met de verschillende scenario's en randgevallen;
  • Voer de testcases uit: voer de testcases uit en bekijk de resultaten zorgvuldig. Zorg ervoor dat je van tevoren nauwkeurig in kaart brengt welke specifieke cases je wilt testen!
  • Documenteer de bevindingen: documenteer de bevindingen van de tests en de resultaten. Analyseer de resultaten om eventuele fouten en problemen te identificeren.

Wil je de precieze stappen weten? Die behandelen we in de e-learing TMap Quality for cross-functional teams.

Tips voor het opstellen van testcases

  • Test meerdere scenario's: test de invoerparameters op verschillende scenario's en randgevallen om te zorgen dat alle mogelijke situaties zijn gedekt;
  • Gebruik geautomatiseerde tests: maak gebruik van geautomatiseerde tests om het proces te versnellen en de nauwkeurigheid te verbeteren;
  • Controleer de resultaten: controleer de resultaten van de tests zorgvuldig om te zorgen dat de software correct functioneert bij invoer van waarden net binnen en net buiten de grenswaarden;
  • Documenteer de resultaten: documenteer de resultaten van de tests en eventuele problemen en fouten die zijn gevonden. Dit helpt om de kwaliteit van de software te verbeteren en fouten in een vroeg stadium te ontdekken.

Grenswaardenanalyses voor betere cross-functionele teams

Grenswaardenanalyses helpen dus om fouten in software te ontdekken en te verbeteren en kan leiden tot meer efficiëntie en een hogere kwaliteit van het ontwikkelproces. Als je je kennis van grenswaardenanalyse en andere software testing vaardigheden wilt verbreden of verdiepen, dan raden we de e-learning TMap Quality for cross-functional teams aan. Deze e-learning biedt praktische kennis en vaardigheden op het gebied van software testing, inclusief grenswaardenanalyse, en is specifiek ontworpen voor cross-functionele teams.

Meer weten over Testlearning?

Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!