Wat is een syntactische test?

Het uitvoeren van een syntactische test kan voor softwaretesters een goede manier zijn om software te testen. Hoe dat precies zit, leggen we hieronder aan je uit. We gaan in op de zogeheten testontwerptechnieken en waar die vandaan komen. In de blog plaatsen we de focus op de syntactische test. Wat kun je daarmee testen? Wat is het doel van deze testontwerptechniek en wat is het verschil met semantisch testen? Je weet het na het lezen van dit artikel!

schedule 9 maart 2022
bookmark_border TMAP® Suite Test Engineer
create

Wat is een testontwerptechniek?

De syntactische test is een testontwerptechniek. Een testontwerptechniek is een door TMAP-gestandaardiseerde manier om software te onderzoeken. Stel, een softwaretester krijgt opdracht om software te testen. De volgende stap is om uit te zoeken wat voor soort test geschikt is. De softwaretester heeft de keuze uit verschillente testmanieren, die bekend staan als testontwerptechnieken. Omdat het een standaard werkwijze is, kan elk stukje software op dezelfde manier worden getest. Daarom kan er met de testontwerptechnieken consequent en nauwkeurig getest worden.

De syntactische test: één van de elf

Er zijn elf testontwerptechnieken. De syntactische test is er eentje van. Alle testontwerptechnieken hebben andere eigenschappen. Het doel en de werkwijze verschilt per techniek.

Wat doet de syntactische test?

Bij de syntactische test onderzoekt een softwaretester de functionaliteit van de in- en uitvoergegevens in software. Het testen op functionaliteit wordt ook wel valideren genoemd. De syntactische test is een validatietest om gegevens in software nauwkeurig te onderzoeken. Als je de term opzoekt op het internet is de kans groot dat je een technische omschrijving van de syntactische test te zien krijgt. In begrijpelijke taal onderzoek je of een testobject, dus het stukje software, voldoet aan de ‘syntaxis’, de taalregel van het in- of uitvoerveld. Een voorbeeld kan het verduidelijken.

Stel, je moet op een website je geboortejaar invullen. Je krijgt de mogelijkheid om vier cijfers in te vullen. Als je het jaar ‘1996’ invoert, wordt dit, als het goed is, goedgekeurd door de software. Bij goede software zou het niet mogelijk moeten zijn om letters in te voeren. Correcte software rekent de invoer ‘vorig jaar’ niet goed. De syntaxis is hierbij dat de invoer moet bestaan uit (vier) cijfers.

De syntactische test lijkt veel op de semantische test. Er is echter een duidelijk verschil, maar daar vertellen we straks meer over.

Wat is het doel van de SYN?

Het doel van deze test is de validatie van software. Met de syntactische test (SYN) onderzoek je nauwkeurig of de syntaxis met betrekking tot in- en uitvoergegevens klopt.

Semantisch en syntactisch testen

De syntactische test gaat bijna altijd gepaard met een semantische test. Het verschil zit in de details. Met de semantische test (SEM) test je de relatie tussen in- en uitvoergegevens. Met de syntactische test onderzoek je de werking van de syntaxis.

De semantische test kan bijvoorbeeld zijn: onderzoeken of een website écht geen minderjarigen toelaat. Bezoekers vullen hun geboortedatum in, en als softwaretester onderzoek je of de software de toegang weigert bij een leeftijd jonger dan 18 jaar. Als je op dezelfde software een syntactische test zou uitvoeren, kun je bijvoorbeeld onderzoeken of het mogelijk is om letters in te voeren bij het veld van de geboortedatum.

Softwaretester: iets voor jou?

Vond je dit een interessante blog? Of wil je meer weten over het vak van softwaretesten? De elearning TMAP® Suite Test Engineer enTPI NEXT® Foundation zijn uitstekende opties voor zowel beginners als professionals.

Meer weten over Testlearning?

Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!