Wat is een semantische test?

De semantische test, die ook wordt aangeduid met de afkorting SEM, is een testontwerptechniek. Met zo’n techniek ontwerp je een softwaretest. Als softwaretester heb je de keuze tussen allerlei technieken. De opzet, de werkwijze en het doel verschilt per techniek, en daarom is het belangrijk om te weten wat ze inhouden. Aan de orde van behandeling: de semantische test (SEM). Aan het einde van deze blog weet je wat het betekent, hoe en wanneer je het toepast en wat het doel is van de semantische test!

schedule 24 feb 2022
bookmark_border TMAP® Suite Test Engineer
create

Technieken om software te testen

Als softwaretester kun je kiezen uit een breed scala aan testontwerptechnieken. In totaal zijn er elf. Ze bestaan al lang, maar worden ook vandaag de dag nog actief ingezet door softwaretesters.

Een testontwerptechniek is een standaard manier om software te testen. Met de gestandaardiseerde werkwijze kun je software consequent testen. We zeggen bewust consequent, omdat je met een vaste werkwijze alle software hetzelfde kunt testen. Omdat je een standaard werkwijze hebt, kun je alle soorten software op dezelfde manier testen. Dat leidt tot consequente resultaten. Een voorbeeld van zo’n testontwerptechniek is de semantische test.

Wat test je met een semantische test?

Met een semantische test onderzoek je de functionaliteit van in- en uitvoergegevens en business-rules. Denk bij invoergegevens bijvoorbeeld aan het invullen van je geboortedatum op een verkoopsite van alcohol. De gegevens die je invoert, worden naar een database verzonden. Met de semantische test kun je onderzoeken of de software in orde is. Als de software in orde is, zul je geen toegang krijgen tot de website als je geboortedatum minder dan 18 jaar voor de huidige datum ligt. Als een minderjarige bezoeker wel toegang krijgt tot de site, komt dat bij de semantische test, mits deze goed wordt uitgevoerd, boven water. Business-rules zijn beperkingen bij elementen binnen een database. Dat je bij een invoerveld van je geboortejaar precies vier cijfers in moet vullen, is een voorbeeld van een business-rule.

Het doel van deze testontwerptechniek

Het doel van een semantische test is om de relatie tussen gegevens te testen. Om het voorbeeld van zojuist te gebruiken: de semantische test onderzoekt de relatie tussen de geboortedatum en vandaag. Als dat 18 jaar moet zijn, test de semantische test of dit in de praktijk goed functioneert.

De uitvoering van een semantische test

Een semantische test bestaat uit vier stappen. Als softwaretester wil je de test zo zorgvuldig mogelijk uitvoeren, zeker als je bent gespecialiseerd in de actuele en nauwkeurige TMap methode. Met die reden worden de vier stappen hieronder weergegeven.

Stap 1: Identificatie

Bij de eerste stap identificeer je de testsituaties. Vaak wordt bij de eerste stap een ALS regel opgesteld.

Stap 2: Logische opstelling

De tweede stap bestaat uit het begrijpelijk maken van de geïdentificeerde regel. Je vult heldere variabelen in.

Stap 3: Fysieke opstelling

Nu is het tijd om de ‘logische opstelling’ om te toveren in concrete testgevallen. Als je als begrijpelijke variabele ‘<18’ hebt bedacht, kun je als concreet testgeval ‘17’ kiezen.

Stap 4: Vaststellen uitgangssituatie

Voor het uitvoeren van de test heb je een uitgangssituatie nodig. De oorspronkelijke situatie van waaruit getest kan worden, kan bij het uitvoeren van meerdere tests hetzelfde zijn.

Wanneer gebruik je een semantische techniek?

De kans is groot dat je het antwoord op deze vraag al hebt afgeleid uit de bovenstaande tekst. Toch kan het geen kwaad om het te herhalen. Een semantische test zet je in wanneer je de relatie tussen in- en uitvoergegevens en business-rules wil onderzoeken op functionaliteit. Software dat volop gebruik maakt van dergelijke gegevens of dat business-rules bevat, kan geschikt zijn om te onderwerpen aan een semantische test.

Heb jij de ambitie om softwaretester te worden of wil je er meer over weten? Dan kan het volgen van een online cursus helpen bij het ontwikkelen tot professional. De elearning TMAP® Suite Test Engineer en TPI NEXT® Foundation zijn uitstekende opties hiervoor. Bekijk onze website voor het aanbod en allerlei informatie over het testen van software!

Meer weten over Testlearning?

Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!