Wat is een Real Life Test?

Als software tester wil je natuurlijk alle verschillende soorten software tests kennen. Alleen dan kun je je werk goed doen en weet je zeker dat je de juiste softwaretest gebruikt voor datgene wat je wilt achterhalen. Zo’n test moet je zorgvuldig kiezen en grondig uitvoeren om tot een gedegen resultaat te komen. Je kunt het zien alsof je jouw gereedschapskist met testtechnieken goed gevuld wilt hebben. Een belangrijk type software test is de Real Life Test. Deze test wordt namelijk gebruikt om de praktische bruikbaarheid van software te toetsen. Dat is natuurlijk van groot belang. In deze blog vertellen we je meer over deze testontwerptechniek.

schedule 31 okt 2022
bookmark_border TMAP® Suite Test Engineer
create

Wat is een Real Life Test?

De TMap testontwerptechniek Real Life Test (RLT) is een softwaretest waarbij je het realistisch gebruik van het systeem op een statistisch verantwoorde manier simuleert. Je baseert je hierbij op de praktische bruikbaarheid van de software of applicatie. Je gaat dus niet aparte situaties simuleren, maar probeert zo veel mogelijk het daadwerkelijke gebruik na te bootsen.

Wanneer moet je deze test gebruiken?

Deze manier van testen kun je het best gebruiken wanneer je software op de volgende punten wilt testen:

1. Effectiviteit;

2. Connectiviteit;

3. Continuïteit;

4. Prestaties.

Het voornaamste doel van de RLT test is het achterhalen of de software in de praktijk bruikbaar is. Dat kan zijn voor consumentenproducten of zakelijke producten. Bijvoorbeeld: een tekstverwerkingsprogramma zou getest moeten worden op praktische bruikbaarheid. Deze test moet dan worden uitgevoerd in een vergelijkbare situatie zoals deze in het dagelijks leven gebruikt gaat worden. Het tekstverwerkingsprogramma moet bijvoorbeeld in ieder geval tekst kunnen typen, eventuele fouten in de tekst kunnen opsporen en verbeteren, tekst kunnen verwijderen en kopiëren en plakken. Maar ook het lettertype en de lettergrootte moet bijvoorbeeld kunnen worden aangepast.

Wanneer moet je deze test niet gebruiken?

De Real Life Test is niet bedoeld om het gedrag van het systeem in afzonderlijke situaties te testen. Het gaat echt om de software als geheel en hoe de software presteert in situaties die zich in het dagelijks leven gaan voordoen. Als je dus alleen wilt weten hoe de software werkt in een specifieke situatie, is dit dus niet de geschikte test.

Wat is er nodig om de test te laten slagen?

1. Allereerst moet je de doelen en eisen van het te testen systeem goed begrijpen. Dit houdt in dat je moet begrijpen hoe een gebruiker de software zou gebruiken in de praktijk.

2. Vervolgens moet je het werkelijke gebruik van het systeem op een statistisch verantwoorde manier simuleren. Dit betekent dat je verschillende scenario's moet testen en gegevens moet verzamelen om de effectiviteit, connectiviteit, continuïteit en prestaties van het geteste systeem te analyseren.

3. Tenslotte moet je over goede rapportage vaardigheden beschikken om je bevindingen goed over te brengen aan belanghebbenden en ontwikkelaars. Iedere stap in het testproces wil je namelijk rapporteren zodat je altijd terug kunt halen hoe de stappen zijn verlopen. Dit kun je doen door gebruik te maken van een testomgeving zoals het OTAP model.

Concrete tips voor de Real Life Test

  • Denk na over hoe de software in de praktijk gebruikt gaat worden en test de software in die situaties;
  • Verzamel statistische gegevens om de effectiviteit, connectiviteit, continuïteit en prestaties van het systeem te analyseren;
  • Heb een duidelijk begrip van de doelen en eisen van het systeem;
  • Houd goede documentatie bij en communiceer je bevindingen effectief.

Real Life Test: meet de praktische bruikbaarheid

De Real Life Test is een waardevol hulpmiddel in de gereedschapskist van de softwaretester. Het helpt ervoor te zorgen dat de geteste software praktisch bruikbaar is in reële situaties. Dus als de praktische bruikbaarheid van een systeem belangrijk is, gebruik dan de Real Life Test als jouw teststrategie. Succes met testen!

Meer weten over Testlearning?

Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!