Waarom zou je een opleiding tot softwaretester volgen?

Er is tegenwoordig een gigantisch aanbod aan opleidingen. Waarom zou je dan een opleiding tot softwaretester volgen? Er zijn meerdere antwoorden op deze vraag. Er zijn namelijk redenen genoeg om te kiezen voor een opleiding tot softwaretester.

schedule 2 nov 2021
bookmark_border Tips
create

Waarom een testopleiding volgen?

Een softwaretester doet zeer belangrijk werk. Wat maakt het beroep van een softwaretester zo belangrijk? Waarom zijn de werkzaamheden cruciaal en hoe ziet een werkdag er eigenlijk uit? Je leest het allemaal in dit artikel. In de onderstaande tekst leggen we uit wat het beroep van een softwaretester precies inhoudt. Ook kunnen beschrijven we het belang van een softwaretester. Overweeg je om softwaretester te worden of ben je geïnteresseerd in het beroep? Dan heeft dit artikel antwoorden op je vragen!

Hoe belangrijk is een softwaretester?

Kortgezegd, heel belangrijk. Het werk van een softwaretester is van groot belang voor programmeurs of applicatieontwikkelaars. Een softwaretester test de geschreven en ontworpen software. Hoe die werkzaamheden er precies uit zien, wordt later in dit artikel beschreven. Een softwaretester is van cruciaal belang bij de activiteiten van een softwareprogrammeur. Een slim bedrijf zal het werk van een programmeur nooit uitbrengen zonder dat het onderworpen is aan een test, uitgevoerd door een kundige softwaretester. Je raadt het al: een softwaretester is onmisbaar hierbij!

Wat doe je als software tester?

De werkzaamheden van een softwaretester zijn afwisselend. Een uitdagende baan, waarbij precisie en zorgvuldigheid vereist zijn. Het testen van software moet immers nauwkeurig gebeuren. Je kunt je voorstellen dat het oppervlakkig bekijken van software niet tot hoge kwaliteit zal leiden, dus een softwaretester voert allerlei tests uit op de geprogrammeerde software.

Doelen van een softwaretest

Het testen van software heeft - over het algemeen - twee doelen:

1.     Het opsporen van fouten;

2.     Het optimaliseren van de functionaliteiten.

Het opsporen van fouten (1)

De software is geschreven door een programmeur. En omdat dat mensen zijn, worden er fouten gemaakt. Zelfs een professionele applicatieontwikkelaar die het werk al jaren doet, zal ongetwijfeld regelmatig een fout maken. Dat is geen probleem, zolang het maar ontdekt wordt door de softwaretester. Die heeft namelijk als opdracht om eventuele fouten in de software boven water te halen, zodat de fouten verholpen kunnen worden. Het resultaat? Foutloze software!

Het testen op de juistheid functionaliteiten (2)

Het testen van de functionaliteiten is een ander belangrijk aspect bij het beroep van softwaretester. Een applicatieontwikkelaar of softwareprogrammeur maakt iets met een bepaald doel. Met andere woorden: de software móet aan een bepaalde standaard voldoen. De functionaliteiten moeten tot uiting komen in de software en deze moeten goed werken. Een softwaretester test met deze reden ook de functionaliteiten van de software. Hierdoor wordt voorkomen dat de software niet aan de gestelde eisen voldoet!

Welke werkzaamheden komen erbij kijken?

Als softwaretester werk je nauw samen met programmeurs. Dat is logisch, aangezien je het product dat zij afleveren, onderzoekt en test. Dat klinkt misschien simpel, maar daar stopt het niet. Een professionele softwaretester heeft allerlei vaardigheden nodig om verschillende soorten software te testen op fouten en functionaliteiten. De benodigde vaardigheden zijn breed; van het opstellen van een testplan tot het vastleggen van de resultaten. Als tester schrijf je de tests, automatiseer je mogelijk een test en houd je je bijvoorbeeld bezig met het optimaliseren van de testprocessen.

Wat zijn de opleidingsmogelijkheden?

Het beroep van softwaretester bestaat al langer dan vandaag. Tóch is er (nog) geen wo of hbo opleiding die van welwillende studenten professionele softwaretesters maakt. Een universitaire opleiding of een studie aan een hogeschool valt dus af. Wat dan? Gelukkig zijn er andere mogelijkheden. Er zijn diverse cursussen beschikbaar voor mensen die professionele softwaretester willen worden. Voorbeelden zijn TMap® Suite Test Engineer en TPI NEXT® Foundation, die worden aangeboden door Testlearning. Na het volgen van zo’n cursus ben je bekend met de beginselen van het softwaretesten en kun je aan de slag met het EXIN-examen!

Neem vrijblijvend contact op

Meer weten over Testlearning?

Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!