Het belang van het V-model in softwaretesten

Het V-model is een moderne variant van het traditionele watervalmodel. Het speelt een belangrijke rol als het op softwaretesten aankomt. In dit artikel kaarten we het belang van het V-model aan en zullen we dit model onder de loep nemen. Een goede kennis van softwaretestmethoden - waar het V-model er natuurlijk eentje van is, is namelijk erg belangrijk als je een softwaretester bent. Het zal je in staat stellen om tests op een goede en effectieve manier in te plannen en uit te voeren om zo de kwaliteit van je software te verbeteren.

schedule 16 jan 2024
bookmark_border TMAP® Suite Test Engineer
create

Wat is het V-model?

Het V-model, een acroniem voor Verificatie en Validatie Model, is een belangrijk software ontwikkelingsmodel dat op zich een modernere versie is van het watervalmodel. Het model werd ontwikkeld om de tekortkomingen van het traditionele watervalmodel weg te werken.

Linair testen en ontwikkelen

Het V-model is an sich een lineair proces maar verschilt van het watervalproces waar het V-model een gelijktijdige testprocedure heeft voor iedere overeenkomstige ontwikkelingsfase. Op zich betekent dit dat er voor elke ontwikkelingsfase een testfase is die wordt uitgevoerd na het afronden van iedere stap van de ontwikkeling.

Het V-model is ontworpen om het proces van begrip, ontwerp en codering van software te ondersteunen met behulp van een goed geplande en op maat gemaakte testprocedure. Het V-model maakt het dan ook mogelijk om eventuele defecten of fouten erg vroeg op te merken, te identificeren en te corrigeren. Op die manier kan je makkelijk en snel de kwaliteit en de betrouwbaarheid van je eindproduct verhogen.

Kenmerken van het V-model

Nu we weten wat het V-model is, zetten we ook alvast de kenmerken van het V-model even voor jou op een rijtje.

Fase-specifieke testen

Een eerste kenmerk van het V-model is dat elke ontwikkelingsfase meteen gevolgd wordt door een testfase. Deze aanpak zorgt er namelijk voor dat het testproces erg grondig verloopt. Op die manier wordt dan ook geen enkele fout over het hoofd gezien.

Vroege foutdetectie

Een tweede kenmerk en meteen ook een groot voordeel van het V-model is dat je fouten erg vroeg in het ontwikkelingsproces kan opmerken. Je voert de ontwikkelings- en testactiviteiten nagenoeg op hetzelfde moment uit waardoor je na een gefaalde test altijd makkelijk terug naar de ontwikkelingsfase kunt overspringen. Deze manier van werken verhoogt niet alleen jouw productiviteit maar zal ook de kwaliteit van de software sterk verhogen.

Duidelijke structuur

Bovendien biedt het V-model een erg heldere en vooral logische structuur. Dit helpt je dan ook bij het efficiënt plannen en uitvoeren van je software testprojecten.

Verbeterde communicatie

Tot slot kan het V-model ook voor een verbeterde communicatie tussen ontwikkelaars en testers zorgen. Dit kan op zijn manier dan weer het begrip en vooral de samenwerking binnen een crossfuntionele teams versterken. Dit komt omdat er een duidelijke koppeling is tussen de fasen en omdat ontwikkelaars makkelijk en snel kunnen overschakelen tussen de testfase en de bijbehorende ontwikkelingsfase.

Waarom is het belangrijk dat software testers het V-model begrijpen?

Als software tester is het natuurlijk van enorm groot belang dat je de verschillende testmodellen kent en begrijpt. Op die manier kan je de testen met succes uitvoeren en de benodigde aanpassingen efficiënt uitvoeren. Het V-model stelt je hierbij in staat om testen te structureren en geeft je een systematische aanpak van het testen die parallel loopt aan de ontwikkeling.

Beheersen van verschillende softwaretesten

Wanneer je een goede kennis hebt van een groot aantal verschillende tests zoals unit tests, integratie tests, functionele tests en end-to-end tests kan je flexibel te werk gaan. Deze tests kan je namelijk met gemak uitvoeren op kleine, afzonderlijke onderdelen van de software - denk hierbij bijvoorbeeld maar aan unit testing, of zelfs het testen van de gehele applicatie zoals bij end-to-end tests. Door een goede kennis te hebben van dit soort tests weet je perfect welke tests je wanneer en hoe kan toepassen op je project.

Vergroot je kennis van software testing

Wil jij je kennis over software tests uitbreiden? Je kunt je kennis van testen naar een hoger niveau tillen met TMAP opleidingen op Testlearning.net.