Het VOICE-model voor het bereiken van bedrijfswaarde door IT-delivery

Het VOICE-model is een belangrijk hulpmiddel binnen TMap® Quality for cross-functional teams. Dit geldt in het bijzonder voor high-performance IT-delivery teams, zoals DevOps teams. Het model beschrijft de waarde, doelstellingen, indicatoren, vertrouwen en ervaring die nodig zijn om bedrijfswaarde door IT-delivery te bereiken. In dit blogartikel leggen we uit wat het VOICE-model is en hoe je het kunt gebruiken.

schedule 27 nov 2022
bookmark_border TMap® Quality for cross-functional teams
create

Wat is TMap® Quality for cross-functional teams?

TMap is een afkorting voor Test Management Approach en is een speciaal ontwikkelde manier van testen voor softwaretesters om hun werk zo goed mogelijk te doen. Test Management Approach betekent letterlijk: de manier waarop je een test benadert. Kortom: hoe zorg je dat je dit zo goed en gestructureerd mogelijk doet?

De TMap® Quality for cross-functional teams is een methodiek die wordt gebruikt om werkprocessen binnen een organisatie te verbeteren. Het doel van deze testopleiding is het verbeteren van de interne efficiëntie en het bereiken van betere teamresultaten. Dit gebeurt door gebieden aan te wijzen die voor verbetering vatbaar zijn en veranderingen door te voeren die de organisatie helpen haar doelen te bereiken.

Lees tip! Zo verbeteren cross-functionele teams Agile werken.

Met indicatoren meet je je doelstellingen

Om dit te bewerkstelligen, verwachten organisaties dat hun IT-systemen hen in staat stellen bedrijfswaarde te genereren. Deze bedrijfswaarde kan financieel zijn, maar kan ook een andere kwantitatieve of kwalitatieve waarde zijn. Om deze waarde te kunnen specificeren, moeten de doelstellingen goed worden uitgewerkt. Deze doelstellingen moeten bovendien meetbaar zijn. En dat kun je doen met het indicatoren.

Testen zorgt voor het meten van deze indicatoren

Het meten van deze indicatoren gebeurt door kwaliteits- en waardemeetactiviteiten, wat je dus kunt doen met testen. Deze testen leveren informatie op die de betrokkenen gebruiken om zich een oordeel te vormen en te bepalen in hoeverre zij erop vertrouwen dat de nagestreefde waarde kan worden bereikt.

Wordt het IT-systeem in gebruik genomen? Dan gaat de organisatie de werkelijke waarde ervan ervaren. In een agile werkomgeving worden deze ervaringen wordt gebruikt om in een volgende iteratie van levering verder te verbeteren. Dit proces van bedrijfslevering, en de IT-levering (softwareontwikkelproces) als deel daarvan, wordt gevisualiseerd in het VOICE-model. Dit is een generiek model, relevant voor alle soorten IT-leveringslevenscycli die bedrijfslevering ondersteunen.

Het VOICE-model

VOICE is een acroniem van Value, Objectives, Indicators, Confidence en Experience, termen die samen beschrijven hoe de levering van bedrijfswaarde moet worden geïmplementeerd.

  • Value: dit is het doel waarvoor IT-levering, dus het softwareontwikkelproces, wordt uitgevoerd;
  • Objectives: dit zijn de meetbare, specifieke resultaten die moeten worden bereikt om de waarde te realiseren;
  • Indicators: dit zijn de specifieke processen en activiteiten die nodig zijn om de doelstelling te bereiken;
  • Confidence: dit is het niveau van overtuiging dat iedereen binnen een IT-delivery team ertoe in staat is het doel te bereiken;
  • Experience: dit is de basismethode die IT-leveranciers gebruiken om hun IT-deliveryprocessen op een efficiënte en effectieve manier uit te voeren.

Het VOICE-model ondersteunt het verzamelen van informatie over IT systemen

High-performance IT delivery teams (zoals in DevOps) gebruiken het VOICE-model als basis om hun werk te structureren en te organiseren. Daar waar het VOICE-model gaat over het leveren van informatie, gaat DevOps over het creëren van IT-systemen.

Het VOICE-model ondersteunt daarom het verzamelen van informatie over IT systemen gedurende de tijd dat deze worden gecreëerd en onderhouden. Voortdurende kwaliteitsborging en testen zijn essentieel om vitale feedback te leveren aan alle betrokkenen. Uiteindelijk is het doel natuurlijk om de ontwikkeling van waardevolle IT-systemen te bevorderen.

Als team kun je de doelstellingen en indicatoren gebruiken zoals beschreven in het VOICE-model om te bepalen welke activiteiten jullie op welk moment moeten uitvoeren. Afgestemd op het IT leveringsmodel, plan je als team je werk en verstrek je informatie aan alle betrokken (stakeholders). Hierdoor ontstaat een gevoel van vertrouwen in organisaties en hun cross-functionele teams.

VOICE is onmisbaar binnen TMap® Quality for cross-functional teams

Met het VOICE-model kun je binnen TMap® Quality for cross-functional teams met high-performance IT delivery teams zoals DevOps gemakkelijk en effectief je werk organiseren. Dit helpt om bedrijfswaarde te bereiken via IT-delivery, wat resulteert in betere organisatieresultaten. Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op!

Meer weten over Testlearning?

Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!