Welke soorten testopleidingen zijn er?

Wat voor testopleidingen bestaan er zoal? En welke past er in jouw loopbaan? Als we kijken naar het aanbod dat onze partner Sogeti heeft, dan zijn er een aantal soorten opleidingen te onderscheiden. Op deze pagina leer je meer over de verschillende soorten opleidingen en krijg je een beter beeld welke opleiding of cursus bij jou zou kunnen passen!

schedule 13 okt 2021
bookmark_border Tips
create

Verschillende categorieën

Er zijn tal van opleidingen die je kunt volgen om jouw kennis te verhogen op het vlak van softwaretesten. We zullen niet iedere opleiding in detail bespreken, maar ons op hoofdlijnen beperken welke type opleidingen er zijn. Een aanduiding op categorie-niveau is hierbij het meest gangbaar.

Basis testopleidingen

Een eerste soort testopleiding is de basis testopleiding. Zoals de naam al doet vermoeden is deze vorm van opleiding echt gericht op de hoofdlijnen van testen en testmethodieken. Zo bestaan er cursussen die je introduceren in het vakgebied, zijn er cursussen die specifiek voor niet-testers zijn opgezet of wordt je wegwijs gemaakt in de wereld van Usability Testen en Exploratory Testing. Vaak nemen dit soort cursussen maar 1 dag in beslag.

Agile testopleidingen

Een tweede type testopleiding heeft betrekking op Agile. Agile softwareontwikkeling kenmerkt zich vanwege kortdurende ontwikkel-cycli (iteraties) in flexibiliteit, visueel werken en teamwork. Vrij vertaald betekent dit dat organisaties sneller producten en diensten kunnen ontwikkelen. Testopleidingen kunnen ingaan op testen in Agile omgeving of je opleiden tot Practitioner in Agile Quality (PAQ). Agile testopleidingen zijn vaak wat uitgebreider dan basisopleidingen.

ISTQB® trainingen

Een derde categorie van testopleidingen zijn gericht op de stroming ISTQB. De afkorting ISTQB staat voor International Software Testing Qualifications Board. Deze internationale organisatie zet zich in voor een eenduidig begrippenkader binnen een testproject. Dat maakt dat het een wereldwijd erkend framework is waar opleidingen, toetsen en certificaten voor beschikbaar zijn. De intensiteit van een cursus of opleiding verschilt daarbij sterk.

TMap® Suite trainingen

Een vierde categorie testopleidingen heeft betrekking op het door Sogeti ontwikkelde TMap®. Sinds 1995 geldt de TMap® Suite als basiskennis voor professioneel testers. In dit type opleidingen bevindt zich ook de TMap® Suite Test Engineer. Deze opleiding kan je in een digitale leeromgeving bij ons volgen!

Verdiepende testopleidingen

In de laatste categorie testopleidingen doe je meer verdiepende kennis op. Je kunt dan denken aan uiteenlopende onderwerpen. Voorbeelden hiervan zijn: de inzet van AI & Testen, het testen van een infrastructuur of het testen van een totale keten. Ook behoort de TPI opleiding NEXT Foundation in deze categorie. Dit laatste model helpt bedrijven hun testproces te verbeteren op basis van bedrijfsdoelstellingen. Volg de TPI NEXT® Foundation bij Testlearning!

Conclusie – soorten testopleidingen

Het vakgied van testen is continu onderhevig aan ontwikkelingen en veranderingen. Gelukkig zijn er gestandaardiseerde systemen en methodieken die je houvast geven in jouw werk als tester. Heb je nog vragen over het volgen van een opleiding via Testlearning? Voel je vrij om contact met ons op te nemen.

Neem contact met ons op!

Meer weten over Testlearning?

Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!