Het TMAP faseringsmodel - software foutloos lanceren

Stel je voor: je staat op het punt je software te lanceren, de markt wacht in spanning af. De sleutel tot een succesvolle lancering? Het uitvoeren van foutloze softwaretests. In deze gids nemen we je mee door de essentie van het TMap faseringsmodel, een bewezen methode die garandeert dat jouw software foutloos en klaar voor gebruik is.

schedule 20 dec2023
bookmark_border TMAP® Suite Test Engineer
create

Wat is TMAP?

Laten we maar eens beginnen bij het begin. Wat houdt TMAP eigenlijk in? TMAP is een afkorting die staat voor Test Management Approach. Deze benaderwijze is de gouden standaard als het gaat om het gestructureerd testen van software. Je weet dat verschillende situaties vragen om verschillende testontwerptechnieken.

Dit is dan ook waar TMAP benadert zowel de planning, voorbereiding als de uitvoering van tests omvat. Met TMAP ontwerp je niet alleen een test, maar je creëert een gestructureerd kader om ervoor te zorgen dat je software op topniveau wordt getest. Tijdens de implementatie van het TMAP-faseringsmodel worden de volgende fases nauwkeurig doorlopen:

Fase planning: een strategisch meesterwerk

Hier begint het proces van het implementeren van het TMAP-faseringsmodel. In deze eerste fase van de planning wordt, met een scherp oog voor risico's, de teststrategie bepaald. Een testplan ontvouwt zich als een volledige route waarin niet alleen het plan van aanpak wordt vastgelegd, maar ook de rest van de planning, de totale begroting en de procedures die binnen jouw bedrijf van toepassing zijn. Dit alles wordt besproken met stakeholders, zodat een plan ontstaat waar iedereen zich in kan vinden. De opdrachtgever geeft ten slotte zijn goedkeuring aan het nieuwe plan.

Fase beheer: een realistische blik

In de fase beheer komt de realiteit om de hoek kijken. Het uitvoeren van activiteiten zoals beschreven in het testplan wordt hier namelijk werkelijkheid. De voortgang en kwaliteit van het testen wordt zo goed mogelijk bewaakt en indien nodig bijgestuurd. Hier zie je pas echt de eerste stappen van de geboekte voortgang van het plan wat in de vorige fase is opgebouwd.

Fase inrichting en infrastructuur: een podium bouwen

Testen vergt de juiste setting. In de fase inrichting en Infrastructuur worden de testomgevingen, -tools en de juiste werkplekken gecreëerd en beheerd voor de rest van de implementatie. Dit zorgt ervoor dat de testuitvoering vlekkeloos kan plaatsvinden. Een must voor iedereen die ervoor wil zorgen dat alles op rolletjes loopt tijdens de rest van het implementatieproces.

Fase voorbereiding: een bron van inspiratie

In het testplan staat geschreven welke testbasis gehanteerd wordt. De fase voorbereiding is als het opdoen van inspiratie voor de rest van het project. Hier wordt vastgesteld of de testbasis van voldoende kwaliteit is om met de gekozen testontwerp technieken de juiste nuances aan te brengen.

Fase specificatie: het creëren van het product

De testgevallen worden gevormd tijdens de fase specificatie. De testgevallen worden opgesteld op basis van de in het testplan bepaalde testontwerp technieken. Dit is het creëren van de beste testen die de kwaliteit van het softwarekunstwerk zullen onthullen. Door middel van deze specificatie kun je de software voorzien van de laatste puntjes op de i.

Fase uitvoering: de grote test

Hier komt het grote moment, de onthulling van de software. In de fase uitvoering worden de testen tot leven gebracht en eventuele verschillen (bevindingen of issues) worden vastgelegd. Het doek wordt opgeheven en vervolgens biedt deze fase een scherp inzicht in de kwaliteit van het testobject.

Fase afronding: het slotakkoord

En tot slot is er de fase afronding. Hier wordt de testopdracht afgerond als het laatste akkoord van een symfonie. Een testrapport wordt opgesteld, en de testsoftware wordt zorgvuldig geconserveerd voor later gebruik. Als finishing touch is er de mogelijkheid om het uitgevoerde testproces te evalueren, als een kunstenaar die reflecteert op zijn meesterwerk

Waarom is dit relevant voor jou?

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar waarom zou je als softwaretester de focus moeten leggen op het implementeren van het TMAP-faseringsmodel? Goede vraag! Testlearning.net begrijpt dat jij, als professional in de IT- en softwareontwikkelingssector, specifieke behoeften hebt als het gaat om testen en kwaliteitsbeheer. Daarom bieden wij opleidingen aan in een digitale leeromgeving, zodat jij flexibel en efficiënt kunt leren. Onze samenwerking met Sogeti, een vooraanstaande partner binnen de sector, waarborgt de hoogste kwaliteit inhoud voor onze e-learning cursussen. Door de focus op TMAP en TPI te leggen weet je zeker dat je na het doorlopen van de e-learning cursussen alles leert om deze kaders zo goed mogelijk onder de knie te krijgen.

Hoe verschilt TPI van TMAP?

Naast TMAP kennen we in de wereld van de softwaretesters ook nog zoiets als het TPI. TPI, ook wel Test Process Improvement, richt zich op het grotere plaatje. Terwijl het TMAP faseringsmodel ziet op de specifieke benadering van het testen zelf, kijkt TPI daarnaast ook naar het identificeren en verbeteren van de mogelijkheden binnen het testproces. Dus terwijl TMAP je helpt bij het ontwerpen van de beste test, brengt TPI je naar het volgende niveau door te kijken naar manieren waarop het testproces als geheel kan worden verbeterd.

Laat je goed adviseren met Testlearning.net

Wij geloven in de kracht van goed advies. Het is niet alleen belangrijk om te weten hoe je moet testen, maar ook waarom je op een bepaalde manier moet testen. Bij Testlearning.net willen we je niet alleen informeren maar daarnaast ondersteunen en motivere. Heb je vragen over TMAP, TPI of onze e-learning cursussen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.