Statisch en dynamisch testen: wat is het en hoe versterkt het elkaar?

Als softwaretester speel je een hele belangrijke rol bij het leveren van betrouwbare, effectieve software. De termen "statisch" en "dynamisch" testen zijn wellicht al eens je pad gekruist, maar wat betekenen ze eigenlijk? Wat houden deze methoden in en hoe kunnen ze jouw werk verbeteren? Laten we beginnen!

schedule 25 juli 2023
bookmark_border TMap® Quality for cross-functional teams
create

Statisch testen: meer dan alleen reviewen

Statisch testen is het inspecteren van allerlei documenten zonder dat het testobject daadwerkelijk draait. Heb je ooit de specificaties van een feature doorgelopen op zoek naar mogelijke onduidelijkheden of tegenstrijdigheden voordat er ook maar een regel code was geschreven? Dat is statisch testen!

Voorbeelden van statisch testen variëren van het doen van technische of zakelijke reviews, waarbij documenten worden geïnspecteerd, tot het uitvoeren van grondige inspecties en walkthroughs. Dit soort testwerk wordt in moderne benaderingen zoals Scrum en DevOps vaak al gedaan tijdens het verfijnen van user stories. Hoewel het geen afzonderlijke stap is, vraagt het wel om jouw scherpe blik.

En vraag je je af of je hierin alleen staat? Absoluut niet! Er zijn van tools die je kunnen ondersteunen, zoals SonarQube of Checkstyle, die de code kunnen analyseren op complexiteit, potentieel defecte logica en naleving van de coderingsnormen.

De kracht van dynamisch testen

Aan de andere kant hebben we dynamisch testen, een vorm van testen waarbij de applicatie daadwerkelijk draait. Het kan variëren van het testen van een enkele programma module tot een volledig end-to-end bedrijfsproces. Dynamisch testen komt in veel vormen, waaronder unit testen, integratietesten, systeemtesten, acceptatietesten, performance testen en zelfs beveiligingstesten.

Testautomatiseringstools kunnen hier een echte meerwaarde zijn. Ze zijn uiterst waardevol bij grote of complexe systemen waar handmatig testen tijdrovend en foutgevoelig zou zijn.

Een mix van statisch en dynamisch testen: het beste van beide werelden

Heb je al eens een moment meegemaakt waarbij je een cruciale fout ontdekte tijdens de statische testfase die veel problemen in de ontwikkelingsfase heeft voorkomen? Bij effectief testen kiezen we niet tussen "of", maar we omarmen "en". Een combinatie van statisch en dynamisch testen zorgt ervoor dat zowel de kwaliteit als de functionaliteit van de software wordt afgedekt. Met statisch testen kun je onduidelijkheden in user stories vroegtijdig ontdekken en oplossen.

Dynamisch testen helpt je bij het vinden en oplossen van problemen die alleen zichtbaar worden wanneer het systeem draait.

Verhoog jouw waarde in kwaliteitsborging

Ongeacht de ontwikkelingsomgeving waarin je werkt, door statisch en dynamisch testen te combineren, speel je een belangrijke rol in het leveren van kwaliteitssoftware. Door je focus te leggen op zowel vroegtijdige kwaliteitscontrole met statisch testen als grondige verificatie met dynamisch testen, kun je je processen optimaliseren en je waarde als tester verhogen. Bij Testlearning zijn we er om jou te helpen je testvaardigheden te verbeteren en de kwaliteit van je werk te verhogen. In onze e-learning TMap for Cross-functional teams leer je hier alles over.

Meer weten over Testlearning?

Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom onze testopleidingen? Volg ons dan op LinkedIn, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief of lees onze blogs!